Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Liberalii vor excluderea firmelor cu acțiuni la purtător de la contractele publice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După scandalul izbucnit în jurul dezvăluirilor făcute de Rise Project legate de Liviu Dragnea, care ar deține pachetul majoritar de la o societate abonată la contracte cu statul, Teldrum, sub formă așa numitelor acțiuni la purtător, doi parlamentari liberali vor să interzică cu totul accesul la licitații companiilor cu asemenea formă de acționariat, dacă nu fac publice numele proprietarilor acțiunilor.

Cei doi liberali, Florin Roman și Cristian Trăilă au inițiat un proiect de lege care modifică legea achizițiilor publice, prin care autoritatea contractantă primește dreptul de a solicita documente care să ateste identitatea proprietarilor acțiunilor la purtător. În expunerea de  motive se precizează că principiul transparenței este încălcat și nu poate fi determinat eventualul conflict de interese dacă numele celor care dețin acțiunile nu e cunoscut. Inițiatorii mai spun-potrivit profit.ro-că doar câteva sute de astfel de societăți derulează zeci de miliarde din contractele cu statul, ”ca urmare a vicierii procedurilor de achiziții”.

Prin urmare proiectul legislativ precizează că autoritățile contractante sunt obligate să excludă din procedura de atribuire ” orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada deținătorului acțiunilor”,

Proiectul legislativ al liberalilor așteaptă însă reluarea sesiunii parlamentare pentru a putea fi demarat.

În total în România există 384 firme cu acțiuni la purtător, iar 4 dintre cei care nu vor să-și declare acționariatul sunt înregistrate în Bistrița-Năsăud, potrivit unei liste publicată de România Curată. Cele patru sunt : Precision Tool Steel, Acord Construct Alt Sa, Alomix Asaeets si Alianța Hotel SA.

Sursă foto: Monitorul de Cluj.

Share.

About Author

Lasă un comentariu