Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

MĂSURĂ:Firmele care au angajați cu norme parțiale de muncă vor plăti contribuții cât pentru norma întreagă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firmele sunt vizate de o nouă măsură, programată să fie aplicată încă din luna august: pentru orice angajat cu normă parțială de muncă vor fi obligate să plătească CAS și CASS cât pentru 8 ore. Practic este vorba de toți angajații care câștiga sub 1450 de lei brut lunar.

Măsura face parte dintr-un proiect de ordonanță de urgență care modifică Codul Fiscal, dar care deocamdată se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor. Deja autoritățile ar fi identificat mai bine de 300 de mii de angajați care se găsesc în această situație, iar numărul acestora pare să fi crescut odată cu creșterea salariului minim pe economie. ” Sunt firme care nu și-au permis să-și crească cheltuielile salariale, odată cu majorarea salariului minim pe economie și atunci au utilizat acest artificiu: au redus timpii de lucru al angajaților, de la 8 la 7 sau chiar 6 ore/ Măsura este menită să regleze aceste situații” explică pentru Bistrița Express un consultant fiscal.

Textul proiectului de ordonanță face referire clară la angajații cu timp parțial și la cei cu contracte în acord: ”în cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (din Codul fiscal,), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorată de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ”.

Există și excepții

Există și câteva excepții care include ucenicii, elevii sau studenții până la 26 de ani, persoanele cu dizabilități căora legea le recunoaște dreptul de a lucra cu timp parțial și cei care lucrează în baza a unul sau două contracte de muncă , dintre care unul cu timp parțial

Share.

About Author

Lasă un comentariu