Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Biserica Evanghelică va fi zugrăvită după restaurare ca în secolul XVI. Nu este exclusă o culoare stridentă ca în Evul Mediu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Edificiul-simbol al Bistriței își va schimba culoarea până în 2020 după derularea unui amplu proiect de restaurare cu finanțare europeană, câștigat de Primăria municipiului în valoare de 3,3 milioane de euro.

Primarul Ovidiu Crețu vorbește despre refacerea tencuielii la nivelul secolului al XVI-lea, adică altfel spus, ” rezugrăvirea cu o culoare ca în 1563”, așa cum a precizat marți într-o conferință de presă.

Medievalii își zugrăveau bisericile în culori vii

Și cum locuitorii Evului Mediu iubeau culorile, ne-am putea trezi chiar și cu o cromatică stridentă pe fațada Bisericii Evanghelice din Bistrița, dacă, explică primarul, asta va fi soluția dată de arhitecți: ” proiectantul împreună cu experții trebuie să ne dea culoarea. Nu v-o pot spune acuma, pentru că proiectul tehnic nu e făcut. Însă vom aproba culorile care au fost atunci. Se știe că în perioada medievală  cei care trăiau în Europa preferau culorile vii. Și dacă noi suntem obișnuiți acuma ca  bisericile, mai ales cele mai vechi, să fie cu culori șterse, atunci nu era așa.” a adăugat primarul Crețu la întrebarea unui ziarist care cerea lămuriri despre viitoarea culoare a fațadei.

Nu este exclus galbenul intens din paleta cromatică luată în calcul pentru tencuială. De ce? O spune chiar primarul: tencuiala a avut această culoare acum câteva sute de ani. Dovadă e sacristia, unde s-au găsit fragmente din zugrăveala de acum câteva sute de ani:”  Dovadă e sacristia, încăperea în care se schimbă preoții ..acolo în sacristie există rama în piatră a unui geam, veche de secole,  e vopsită într-un galben puternic, s-a conservat de acum 400 de ani” explică primarul.

Cifrele proiectului de restaurare

Proiectul reabilitării Bisericii Evanghelice din Bistrița se va derula prin POR, axa 5 și are o valoare de 3,3 milioane de euro, din care 444000 de euro este partea de co-finanțare a municipalității.  Execuția lucrărilor ar urma să înceapă, după încheierea procedurilor, în februarie-martie 2018 și ar trebui  finalizate prin iulie 2020, potrivit spuselor primarului Ovidiu Crețu.

Lucrările de restaurare vizează consolidarea și restaurarea interiorului: bolți, pardoseli, navă, galerie( o frescă descoperită recent sub straturile de tencuială interioară-vezi foto- le dă speranțe proiectanților că ar putea fi identificate și altele în cursul restaurării. Restaurarea vizează și mobilierul bisericesc. În intenția autorităților care s-au consultat cu profesori de la Institutul de Arhitectură Cluj, Biserica Evanghelică din Bistrița urmează să se transforme într-o expoziție de mobilă bisericească. pentru a pune în valoare biserica cu una dintre cele mai mari  șarpantă gotice proiectantului i s-a cerut să găsească o soluție pentru platforme de vizitare a șarpantei. Reabilitarea Bisericii Evanghelice va mai presupune și realizarea de încălzire electrică prin pardoseală, anvelopare, dar și reabilitarea contraforturilor celor două porți.

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului în

    Cum tatucu O. Cretu se pricepe de minune si la zugravit, nu m-as mira sa se dea cu o lavabila cacanie de exterior. Cum de altfel si turnul s-a tencuit si s-a aplicat ceva dubios. Astfel turnul de piatra a fost afectat pe o portiune insemnata, stricand patina timpului. Halal HURBANISM !

Lasă un comentariu