Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Reparație istorică: directorul întemeietor al clădirii actualului Colegiu ”Liviu Rebreanu” a primit un bust la intrarea în școală

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elevii și profesorii de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” vor fi întâmpinați la începutul anului școlar de un bust nou, care străjuiește intrarea principală, cel al directorului căruia îi datorează actuala clădire, Georg Ficher. Bustul lui Ficher, plasat față în față cu cel  al scriitorului care dă numele liceului, dezvelit sâmbătă în prezența autorităților locale din Bistrița dar și din orașul înfrățit Wiehl este realizat de sculptorul Mircea Mocanu și reprezintă o  donație a asociațiile sașilor bistrițeni din Diaspora.

Ficher, care a fost al 99-lea director al Gimnaziului German din Bistrița este cel care s-a zbătut pentru ridicarea monumentalei clădiri de pe actualul Bulevard al Republicii, odinioară Aleea Măcelarilor. După ce a realizat la începutul secolului XX că imobilul care adăpostea Gimnaziul, o clădire aflată în Piața Centrală, demolată în prezent, a devenit neîncăpătoare pentru nevoile învățământului gimnazial din oraș, Ficher a început o campanie fără precedent pentru ridicarea unei clădiri pe măsura nivelului școlii bistrițene.

În 2 ani monumentala construcție a fost ridicată. Banii, o treime din donații, o alta de la autoritati și a treia parte din vânzările fostei clădiri

Ceea ce se întâmplă de aici încolo e greu de imaginat chiar și pentru zilele noastre. Profesorul Ficher convinge autoritățile orașului să cumpere vechea clădire din Piața Centrală, pentru care obține 120 de mii de coroane. La acești bani, o sumă foarte mare pentru acele vremuri, se adaugă donațiile din campania declanșată de profesor: 157 de mii de coroane provenind din donații făcute de bănci, parohii, persoane fizice cu dare de mână foști elevi ai Gimnaziului. Suma totală depășește orice imaginație, dacă ar fi s-o raportăm la rezultatele campaniilor din prezent: e vorba de echivalentul actual a 22, 8 milioane de euro, potrivit aproximărilor făcute de preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrița, Dietrich Kraus. Cu banii obținuți neobositul director Ficher cumpără terenuri pe Aleea Măcelarilor și începe construcția în 1908. La sumele din donații se adaugă 190 de mii de coroane cu care Minisiterul Culturii de la Budapesta finanțează ridicarea construcției noului gimnaziu. În 2 ani clădirea a fost ridicată, un record greu de egalat în zilele noastre, iar creația arhitectului vienez este unica între clădirile cu aceeași destinație din Ardeal. Deși gata în 1910, actualul imobil al Colegiului Liviu Rebreanu a fost inaugurat și devine.funcțional abia în 1911.

Ingrata posteritate

Patru ani a mai rămas Georg Ficher, întemeietorul instituției în fruntea noului Gimnaziu, căreia i-a dedicat 20 de ani din viață. Neobositul profesor s-a stins în 1923. În urma sa o placă montată la intrarea în actualul Colegiu Liviu Rebreanu a  amintit până în al doilea război mondial de directorul-întemeietor. În timpul războiului clădirea a devenit Spital de Campanie, iar placa a fost distrusă. cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Bistrița va fi pe rînd Liceul Alexandru Odobescu, cu școală de băieți, școală de fete și școală agricolă, apoi Școală Medie Mixtă pentru a deveni din 1968 Liceu Teoretic Real.D

in 1971 instituția poartă numele scriitorului Liviu Rebreanu. La peste un secol de la întemeiere și 60 de ani de la dispariția oricărui înscris despre personalitatea care are cel mai mare merit în ridicarea unei construcții simbol pentru Bistrița, bustul lui Georg Ficher.

 

 

 

Explicații foto: 1. dezvelirea bustului lui Georg Ficher

                            2.Actualul director al Coelgiului Național Liviu Rebreanu, Suzana Gălățean

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului în

    Daca mai castiga un mandat, il muta O. Cretu pe str. GARII unde este un soclu gol langa militia judeteana. De acolo o fost mutat si bustul Domnitorului A. I. CUZA. La noi se poarta sportul asta cu mutari de statui. TRAIASCAAA !!!( STATUIA )

Lasă un comentariu