Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ioan Peteleu dă de pereți cu șefii din urbanismul Bistriței: ”cei ce trebuie să vegheze la respectarea legii sunt și cei care propun proiecte cu probleme de legalitate.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierul local Ioan Peteleu susține că urbanismul din Bistrița e marcat de amatorism și că până și în mapa consilierilor ar ajunge din  zona arhitectului-șef proiecte de hotărâri cu termene și avize expirate. Iar atunci când încearcă să remedieze problema cei din managementul administrației o fac în același fel. Peteleu a sesizat un astfel de caz în ședința de Consiliu Local de ieri, în cazul unui PUZ pentru extinderea extravilanului din Sigmir, însă că, în pofida problemelor serioase de legalitate, proiectul a trecut de vot neschimbat:

”Dezvoltarea urbanistică a orașului Bistrița din ultimii nouă ani cel puțin, lasă foarte mult de dorit și aici se vede lipsa unui arhitect șef pregătit profesional. Haosul și kitsch-ul domină normalitatea și bunul gust iar extinderea necontrolată a intravilanului va avea repercusiuni grave asupra viitorului orașului”- scrie Peteleu în introducerea unui material transmis presei:”

Dar cui îi pasă? -continuă fostul viceprimar a Bistriței. –Cei ce trebuie să vegheze la respectarea legii și la bunul mers al orașului sunt și cei care propun proiecte cu probleme de legalitate. Așa s-a întâmplat și ieri în ședința Consiliului Local când, primarul în calitate de inițiator și arhitectul șef în calitate de semnatar al mai multor documente au propus spre aprobare un Plan Urbanistic Zonal pentru extindere intravilan în zona Sigmir.

Totul bine și frumos, doar că Certificatul de urbanism emis în 20 mai 2016 cu valabilitate de un an și în baza căruia s-au obținut avizele, a expirat! Pe perioada valabilității acestuia, beneficiarul putea solicita prelungirea, dar se pare că nu a făcut-o iar o cerere ulterioară expirării acestuia nu este permisă în mod legal. Practic, procedura trebuia reluată, numai că ce să vezi?

Găselnița este găsită și în 12 iulie 2017 se convoacă, de urgență se pare, Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul primăriei care emite un aviz  favorabil, atenție, cu 13 voturi „pentru” și o “abținere” din totalul de 15 membri prezenți, numărătoare care demonstrează că, în grabă, 13+1=15. Chiar și simpla aritmetică le-a jucat feste. Oricum, avizul Comisiei este nelegal pentru că are la bază documente care și-au pierdut valabilitatea odată cu expirarea Certificatului de urbanism din 20 mai 2016, de exemplu, avizul de amplasament dat de Electrica:

Și asta nu e totul. Ziua de 12 iulie 2017 culminează cu emiterea unui alt document la fel de îndoielnic. Este vorba de un nou Aviz (prealabil de oportunitate ar fi trebuit să fie), semnat doar de arhitectul șef, fără a fi aprobat de primar, așa cum cere legea. Avizul respectiv conține următorul paragraf: “Prezentul aviz este valabil de la data emiterii sale pe toată durata de valabilitate a Certificatului de urbanism nr.1047/33509 din 20.05.2016 si nr.1769/51961 din 13.07.2017 emise de Primăria municipiului Bistrița”.

Adică?! Cum? În 12 iulie 2017 se dă un aviz care spune că este valabil pe durata Certificatului de urbanism emis în mai 2016, și expirat? Și tot același document spune că avizul este valabil pentru Certificatul de urbanism din 13 iulie 2017 care încă nu era emis? Ei hai că asta-i prea de tot. Sau, total fals cum ar spune domul primar.

O să pară o reclamă de teleshopping, dar stați, asta nu e totul! În 13 iulie 2017, arhitectul șef și primarul emit un nou Certificat de urbanism pentru același obiectiv, evident, pentru a drege busuiocul. Motivele? Încă necunoscute! Sau doar de ei știute. Evident, documentul în cauză nu are nici o valoare pentru că nu acesta a stat la baza elaborării PUZ și a avizelor necesare.

La întrebările pe care le-am pus ieri pe această temă în plenul ședinței, tăcere! Cei doi protagoniști o dădeau din colț în colț. Nimeni, nimic. Fețe înroșite și bâlbuțe după bâlbuțe. Răspunsuri puerile și schimburi de priviri întrebătoare. Cu toate acestea proiectul a trecut. Votacii de serviciu care nici nu știau despre ce se vorbește, si-au făcut treaba până la capăt. Au votat. Ce mai contează dacă e legal sau nu?

Totuși, poate într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat o să se autosesizeze cineva și o să avem un răspuns de la cei care se ocupă cu respectarea legii pentru că altfel, abuzurile din urbanismul bistrițean o să continue” mai spune Peteleu.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului în

    Si de ce nu ati facut o sesizare la CURTEA de CONTURI ?Cred ca trebuie sa apelam cu incredere la institutii, sa vada si acei domni ca totusi romanii sunt vigilenti si nu accepta furaciuni si ilegalitati pana la sfarsitul lumii.

Lasă un comentariu