Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

La Primăria Bistrița salarizarea e unitară pentru șefi. De ieri salariile lor au 5 cifre și se învârt după îndemnizația viceprimarului ca după soare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliul Local Bistrița a adoptat ieri una dintre cele mai controversate  hotărâri din acest an: majorarea salariilor de bază ale angajaților din Primăria Bistrița, după ce îndemnizațiile  primarilor și viceprimarilor au crescut de trei ori, ca efect al legii salarizării unitare.

Astfel primarul Bistriței a ajuns să încaseze de la 1 iulie, ca efect al legii promovate de PSD  13000 de lei iar  viceprimarii 11000 de lei, este vorba de sume brute. Aceeași lege a lăsat salarizarea din primării la latitudinea Primăriei, respectiv Consiliului Local, care trebuie să stăbilească coeficienții de majorare, dacă bugetul administrațiilor locale o permit. Una dintre singurele condiții a fost ca niciunul dinte salariile personalului din Primărie să nu depășească, cu sporuri cu tot, salariul viceprimarului, în cazul Bistriței 11.600 de lei.

Ieri, ziua z pentru salarii

Consilierii locali ai Bistriței au votat în ședința de marți, fără să facă mofturi grila de salarizare negociată de sindicate cu șefii Primăriei. De altfel și ei au fost oarecum motivați: triplarea salariului primarului are același efect asupra îndemnizațiilor lor, care este 10 % din cât primește lunar primarul. Adică primarul ia 13.000 de lei , în timp ce consilierii locali  primesc pentru efortul de a participa la o ședință de plen și alte câteva de comisii 1300 de lei brut. În condițiile în care până acum nu încasau mai mult de 500 de lei pentru lunile obișnuite.

Cornul abundenței e deschis doar pentru șefi

Noua grilă de salarizare a fost negociată cu sindicatele, iar negocierile s-au încheiat vinerea trecută, conform declarațiilor liderilor sindicali, însă sumele din grilă apar pe site-ul primăriei de săptămâna trecută. Grila avantajează clar directorii și șefii de servicii: salariile lor sunt și de 4-5 ori mai mari decât a angajaților: un director nu pleacă acasă fără 10000 de lei, administratorul public ia 11300, secretarul Primăriei 10400 de lei , arhitectul sef 10295 de lei, fără sporuri, iar directori executivi iau 10150 de lei. Un adjunct ajunge  la 8700, iar șefii de serviciu și de birou nu pleacă nici ei acasă fără 7975, respectiv 7700 de lei. Coeficienții devin însă tot mai mici pe măsura apropierii de baza angajaților. Practic aici, creșterea este de până în 200 de lei. Un inspector câștigă cel mult 2750 de lei, însă un consilier poate ajunge la 5000 de lei.

Salariile personalului reprezintă 18 % din bugetul Consiliului Local.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu