Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Disperare în mediul economic: angajații aproape imposibil de găsit . Situația discutată în colegiul prefectural

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Județul Bistrița-Năsăud se confruntă cu o situație aproape fără precedent pe piața forței de muncă : companiile și firmele caută angajați,  specialiștii sunt aproape imposibil de găsit iar forța de muncă necalificată a devenit și ea greu de angajat. Pe statisticile oficiale AJOFM afișează numai în această săptămână o disponibilitate de 1074 de locuri de muncă, adică cam tot atâtea cât în marile județe. Suntem pe locul  7 pe țară la numărul de locuri disponibile, în vecinătatea Doljului, Sibiului și devanspm Clujul sau Brașovul.

Situația este atât de gravă încât Prefectura a organizat astăzi o ședință de colegiu prefectural la Comelf, unul dintre marii angajatori ai județului, în prezența managerilor altor companii, a directorilor de deconcentrate și a parlamnetarului Cristina Iurișniți pentru a găsi o strategie pentru deblocarea pieței de muncă. Situația ar fi și mai gravă decât în scriptele AJOFM, nevoia de angajați fiind undeva la 3000 de posturi, potrivit șefului Camerei de Comerț, Vasile Bar.

Solicitări radicale:  vânătoarea de șomeri și de concedii de paternitate

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Vasile Bar a ajuns chiar să reproșeze Agenției de Ocupare a Forței de Muncă faptul că se ocupă prea mult de dosarele șomerilor și prea puțin de promovarea forței de muncă: ” avem 3000 de locuri de muncă disponibile și 2000 de șomeri. Și mai există încă 5000 care au ieșit din plată și nu lucrează. ar trebui ca angajații de aici să-i ia de mână ți să-i ducă să se angajeze pe cei aflați în șomaj”. Bar a spus chiar că ar fi nevoie de modificarea legislației, în sensul ca numai cei bolnavi să mai poată beneficia pe viitor de ajutorul de șomaj. DE partea celaltă reprezentanții AJOFM au venit la ședința de Colegiu cu planul pus la punct și s-au oferit să ducă reprezentanții angajatorii în zonele cu număr mare de șomeri pentru a le intermedia relația: ” suntem deschiși să ne deplasăm în comunele cu mulți șomeri  însoțim agenții economici la întâlnirile cu șomerii, și să-i însoțim pe agenții economico, putem face chiar și o caravană  în județ. Putem merge zilnic. Cei mai mulți sunt în comunele Maieru,(100), Șieu Măgherus , Teaca sau Tiha Bîrgăului. În Bistrița sunt 628” a spus Angela Koos, directorul adjunct al AJOFM . Reprezentanta agenției a mai explicat și că AJOFM  insistă la Bistrița ca șomerii să se angajeze, chiar mai mult decât opțiunea cursurilor de formare și că scot periodic din îndemnizație pe cei care refuză să facă acest lucru.

Concediile medicale excesive și cele de paternitate au fost identificați de asemenea ca factori perturbatori în piața muncii, dar și calitatea slabă a pregătirii profesionale pe care o au absolvenții. Despre concediile medicale, Vasile Bar vorbește de propuneri de modificare a legislației în sensul schimbării sistemului și a avansat ideii acordării acestora de o comisie de medici.

Concurența salariilor de la stat-devastatoare pentru privat

Mediul privat nu poate face față concurenței cu salariile din sistemul public s-au plâns reprezentanții mediului de afaceri prezenți la ședința de Colegiu Prefectural . Ei spun că angajații își caută locuri de muncă în sistemul public și pleacă atunci când reușesc să-și găsească. ” e o mare anomalie-s-au dat salarii mărite, chiar și de 3 ori mai mari” fără ca cineva să o ceară, fără să iasă în stradă” a spus președintele CCI în numele angajatorilor.

Cu ochii pe absolvenți

Șeful Inspectoratul Școlar, Camelia Tabără le-a prezentat angajatorilor oferta specializărilor cu absolvenți din județ pe școli profesionale, licee tehologice și postliceal și le-a promis că s-a schimbat strategia: nu mai fac pe viitor proiecția planurilor de învățământ fără consultarea mediului de afaceri: din octombrie împreună cu Camera de Comerț vă propun să facem invers: să vedem ce alocăm din ce cere mediul ecoomic, pentru că nu mai putem constata că, ce producem nu răspunde cerințelor piețe de muncă”.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Sutu Mihai în

    CINE VREA POATE SA INCERCE PE PLANTATIILE EMI …din cate stiu se lucreaza de la 7 la 17 ..si se ofera si o masa pe zi .. de salarii nu zic nimic … dar .. undeva la 1000-1200 sau ..daca esti pupincu….ist ..potzi sa ajungi si la mai mult…. BAFTA

Lasă un comentariu