Focarul de pestă porcină depistat la o gospodărie de la periferia orașului Satu Mare a dus marți seara la activarea Planului național de contingență a României pentru pesta porcină africană .
Anunțul a fost făcut de ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, pe pagina de socializare, după o reuniune de urgență, ieri seara, cu ministrul Agriculturii și oficiali din ANSVSA, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Din informațiile de până acum cazul confirmat ar proveni de la produse din carne infestate din Ucraina. Deși pesta porcină nu are impact asupra sănătății omului, pentru efectivelor de porci consecințele sunt devastatoare, mortalitatea fiind teribilă, iar industriei cărnii de porc îi aduce pierderi greu de suportat. În primul rând oprește exportul de carne de porc, iar statutul de țară ”liberă de boală”, care să permită reluarea schimburilor comerciale este greu de recăpătat-explică un oficial din DSVSA pentru Bistrița Express, dimensiunea problemei.
Bistrița a organizat acum 4 ani un exercițiu național împotriva pestei porcine africane
Până acum boala nu a evoluat niciodată în țara noastră însă o analiză de risc făcută de ANSVSA în 2013 arăta că este nevoie de măsuri de prevenire foarte eficiente care să împiedice pătrunderea bolii în țara noastră. Au fost organizate chiar și două exerciții de simulare națională împoriva pestei porcine africane, unul chiar la Bistrița în 2013, cu participarea unor observatori străini din state membre UE, dar și a reprezentanților celor 42 de Direcții sanitar veterinare, Asociația Producătorilor de Carne, Centrul Local de Combatere a Bolilor. Ca efect al acestor măsuri a fost actualizat planul național de contingență și elaborat manualul operațional pentru intervenții la pesta porcină
Ce este planul național de contingență pentru pestă?
Activarea planului național de contingență poate fi făcută doar de ministrul de interne care devine șeful lanțului de comandă în toate măsurile care se iau împotriva peste porcine așa cum prefectul devine responsabilul principal din județe alături de șeful DSVSA. Declanșarea planului național de contingență dă posibilitatea Ministerului Agriculturii să instituie ajutoare speciale pentru crescătorii afectați de pesta porcină, deja cerute de patronatul cărnii de porc.
Citiți ce presupune planul național de contingență în cazul pestei porcine:
Sursa foto: http://weradio.ro