Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

TRANZACȚIE între grei la Bistrița: Politub a ajuns în întregime în proprietatea Teraplast. Anunțul a fost făcut ieri la Bursa de Valori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupul Teraplast a anunțat ieri achiziționarea a 50% din pachetul de acțiuni a producătorul de țevi de apă și gaz, Politub Bistrița de la proprietarii pachetului, compania franceză Socotub.

Prin această tranzacție, comunicată joi la Bursa de Valori București, Teraplast Group care deținea cealaltă jumătate din acțiunile Politub preia complet controlul producătorul de țevi. Până la finalizare tranzacția însă mai are un hop de trecut: avizul Consiliului Național al Concurenței. În 2008 o tentativă similară de a prelua Politub, anunțată și atunci de publicațiile economice, nu  a ajuns să se mai  finalizeze. Acum Teraplast are nevoie de controlul complet  asupra Politub-ului, care  era și până acum parte a Grupului.

Directorul general de la Teraplast, Mirela Pop a explicat în comunicatul pentru Bursa de Valori București de ce managementul s-a grăbit cu tranzacția: ”Unul dintre principalele motive care au stat la baza deciziei de achiziție a fost dorința grupului de a avea un mai mare control asupra companiei, respectiv de a implementa deciziile de management mai rapid, în acord cu cerințele actuale ale pieței”.

Teraplast cumpără tot ce prinde

Teraplast Grup se află în plin proces de expansiune: după ce în aprilie a cumpărat 50% din acțiunile producătorului de țiglă metalică Depaco din Băicoi, cei care dețin brandul Wetterbest, o lună mai târziu a achiziționat încă 10 % de la un acționar persoană fizică, asigurându-și pachetul de control. Presa economică a estimat la vremea respectivă, prețul tranzacției celor 10% la 1 milion de euro (new money.ro). Aceeași publicație precizează că intenția a fost ca produsele de la Depaco sa fie complementare celor de la TeraSteel, un producător de tablă zincată, parte a Teraplast Grup. Și tot presa economică scrie că negocierile cu cei de la Depaco ar fi durat un an, potrivit celor spuse de Dorel Goia acționarul majoritar al Grupului într-unul din rarele interviuri.

O altă tranzacție făcută tot anul acesta de Teraplast Grup a fost achiziția unei fabrici de panouri sandwich în Serbia,  Interlemind pe care ar fi plătit 4,3 milioane de euro. În total costurile cu investiția din Serbia s-ar putea ridica anul acesta la 11milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar. Și tot anul acesta Teraplast a deschis o subsidiară în Ungaria care să faciliteze desfacerea produselor pe piața de acolo.

În prezent Grupul TeraPlast este format din mai multe companii: TeraPlast (produse din PVC ), TeraSteel (panouri sandwich, profile zincate), TeraGlass (ferestre și uși din PVC), Politub , TeraPlast Logistic (divizia de logistică), Depaco, dar și două  subsidiare în Ungaria și Serbia.

Recent un alt comunicat de presă al Grupului transmis Bursei de Valori București anunța reducerea profitului net pe primul semestru cu 50 de procente ,comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și acuza blocajele din investițiile din infrastructura de mediu și de la absorbția de fonduri europene. Despre acest subiect Bistrița Express a scris aici:Marile companii afectate de slaba absorbție a banilor europeni. Grupului Teraplast i-a scăzut pe acest fond profitul cu 59 % pe primul trimestru

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu