Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cele 6 obiective turistice bistrițene finanțabile au primit vineri verde de la Guvern la pachet cu Masterplanul de Turism

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Masterplanul de Turism, adică lista proiectelor care ar trebui să fie priorități pentru Guvern în domeniul turistic a fost aprobat vineri în ședința de guvern, după ce documentul  a stat în dezbatere publică.
Județul Bistrița-Năsăud are 6 proiecte de anvergură locală pe lista aprobată astăzi: extinderea Băilor Figa cu un centru spa medical, Parc de aventuri în Sângeorz Băi, sat de vacanță, tot în Sângeorz Băi și amenajarea a trei domenii schiabile: la Valea Vinului-comuna Rodna, Valea Sălăuței și Valea Bârgăului, comuna Bistrița-Bârgăului.
Cât e contribuția Ministerului și cât a administrației
Conform hotărârii de guvern proiectele de investiții din stațiunile de interes locale vor fi suportate în procent 85% de la bugetul național și 15 % din bugetele locale, pentru cele de interes național cum este Sângeorz Bai contribuția Ministerului Turismului e de 90% și 10 % revine doar administrației locale, iar pentru alte investiții, cum sunt cele trei domenii schiabile de exemplu, contribuția administrației locale sau a agenției de dezvoltare intercomunitare e de 30 % iar Guvernul finanțează 70%.
Stabilirea investițiilor care au intrat pe lista masterplanului s-a făcut cu consultarea unităților administrativ teritoriale, însă din lista inițială a au cazut aproape 90 % din propuneri. În final din lista de 1200 de proiecte propuneri au rămas 140 de proiecte de interes local.
Share.

About Author

2 comentarii

  1. Adrian Florin Chereji în

    Din 6 proiecte, cele referitoare la Figa și Sângeorz-Băi sunt binevenite. Despre 3 domenii schiabile în județul Bistrița-Năsăud am mari rezerve că vor putea funcționa.
    Cei ce promovează și aprobă astfel de proiecte cred că sunt „paraleli” cu ceea ce însemnă un domeniu schiabil. Un domeniu schiabil în adevăratul sens al cuvântului are pârtii cu lungime de 20-50 km (chiar și mai mult), cu toate gradele de dificultate, dotate cu instalații moderne de transport pe cablu. S-a făcut un studiu de piață? Vor fi clienți pentru 3 domenii schiabile în județ? Sau de fapt „domeniu schiabil” e o pârtie de 1 – 1,5 km?
    Mai bine s-ar concentra pe un adevărat domeniu schiabil în Călimani (zona Bistricior) și abia apoi, eventual, să multiplice, dacă acesta nu va face față „afluenței” de schiori.

    • Corect acesta este un domeniu schiabil decat sa faci 3 mai bine unu si bun…..in afara sunt partii cu lungimea mai mare decat a acelor 3 domenii schiabile. Pe 5 km de partie ma plictisesc in cateva ore….cel putin de la 20km in sus sa fie acceptabil.

Lasă un comentariu