Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ordin de ministru: jos cu auxiliarele din școli. Cum comentează profesorii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niciun material didactic auxiliar nu mai este autorizat din acest moment, avertizează Ministerul Educației. Ministrul Liviu Pop a emis astăzi un ordin prin care a interzis toate auxiliarele până la reautorizare,”Toate mijloacele de învățământ curicular și auxiliar trebuie revizuite. Niciun material auxiliar nu mai este valabil” a declarat ministrul Liviu Pop, potrivit Hotnews. Liviu Pop spune și că a dispus înființarea unei comisii care trebuie să elaboreze în maxim o lună normele metodologice care vor sta la baza acreditării auxiliarelor.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), Iuliu Cristache, citat de Agerpres 90%, dintre auxiliare nu sunt autorizate și trebuie găsită o soluție legală pentru interzicerea acestora.

Industrie de milioane de lei

Nu mai e un secret pentru nimeni că afacerea manualelor auxiliare este o industrie care valorează milioane de euro, în care sunt prinse edituri, profesori, inspectori, responsabili ministeriali. Iar tentativele oficiale de a stopa fenomenul n-au avut succes. În 2014 ministrul educației de atunci, Remus Pricopie a interzis la începutul anului școlar folosirea auxiliarelor neautorizate, însă acestea au continuat să circule, iar profesorii să le utilizeze la clasă. Profesoara de limba română Monica Halaszi, co-autor al unor manuale avizate de Ministerul Educației consideră că noua măsură este bună în sine, însă ținând cont de precedente este sceptică în privința aplicării:” ordinul nu e rău, doar să se aplice, pentru că piața e plină de ele”. Aceasta spune și că lobby-ul editurilor este foarte puternic și că alte tentative asemănătoare au eșuat: ”A existat și până acum o lista cu câteva auxiliare care fuseseră autorizate, restul, majoritatea, erau pe piața liberă și erau mai mult sau mai puțin legal autorizate. Practic orice editură poate coopta profesori ca să scrie auxiliare, dar nu exista autorizare. Dacă ar exista auxiliare autorizate, trecute printr-o comisie, care să ateste că sunt corecte științific, respectă programa și așa mai departe, atunci ar fi ok. Dar din păcate a fost o mafie. .. Eu am 20 de auxiliare pe care nu le folosesc , dar pe care le-am primit gratuit. De fapt le-au primit toți profesorii din țară. Vă dați seama ce bani au. Deci ordinul nu e rău, dar să se aplice. E adevărat că și ministrul Pricopie le-a interzis dar ele s-au vândut în continuare” explică profesoara Monica Halaszi.

Share.

About Author

Lasă un comentariu