Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Colegiul medicilor în campanie împotriva ”Doctorului Google”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce au constat că românii preferă în proporție îngrijorător de mare să apeleze la Internet pentru a-și stabili  diagnosticul, ba chiar să se trateze apelând la rețelele de socializare șefii din Colegiul Medicilor au ajuns la concluzia că e nevoie  de o campanie de conștientizare. Astăzi   Colegiul Medicilor din România a lansat un semnal de alarmă în privința unui fenomen care amenință să scape de sub control: ”Stop diagnostic pe net! Mergi la Cabinet!” se numește campania medicilor care vor să-i conștientizeze pe români la ce pericol se expun atunci când caută soluțiile medicale pe Internet.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean a atras atenția și asupra unor practici de transmitere a datelor medicale: puls, tensiune arterială, temperatură, rezultatul unor analize sa unor necunoscuți pentru a obține diagnostice sau tratamente neconvenționale și că foarte rar cei puți să le interpreteze sunt medici:”Recunoaştem că internetul şi instrumentele sale constituie un progres în ştiinţele comunicării şi informaţionale. Această evoluţie nu poate şi nu trebuie oprită. Vrem să arătăm opiniei publice că, spre deosebire de medicii, personal din sănătate, cel care dă informaţia pe net sau pe reţelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau un neidentificabil, situat oriunde în lume şi care nu îşi asumă nicio răspundere pentru informaţia sau sfaturile pe care le oferă”, a adăugat Borcean.

El a mai afirmat că apelarea la ”mijloacele terapeutice neconvenţionale” nu oferă nici garanţia unor servicii medicale farantate de o pregatire academică nici garanţii juridice pentru cel care le primeşte, iar telemedicina este reglementată: ”Să ne înţelegem, medicul contemporan nu mai poate trăi şi nu mai poate practica medicina şi acumularea contemporană de informaţie fără informaţia de pe internet. Medicul de astăzi nu mai poate concepe medicina fără posibilitatea consultului prin mijloacele online. Dar, telemedicina este reglementată şi se supune normelor juridice, etice şi deontologice, ea este un consult la distanţă între doi sau mai mulţi profesionişti.” a atras atenția șefului Colegilor Medicilor citat de News.ro.

Medicii bistrițeni susțin campania

Președintele Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, doctorul Dan Cocoi recunoaște că apelarea la doctor Google e o problemă cu care se confruntă și medicii bistrițeni: ” mie mi se întâmplă mai rar, poate și pentru ca în fața unei electrocardiograme e mai greu să vii cu interpretări, însă medici de familie se întâlnesc mai des cu situații de genul acesta. Nu este un fenomen de masă însă în Bistrița-Năsăud.” explică medicul cardiolog. Pentru că acest gen de abordare poate avea consecințe extrem de periculoase pentru sănătate, doctorul Cocoi spune că medicii trebuie prin orice mijloace să explice cât de periculoasă pentru sănătate este această  abordare: ” Susțin această campanie și noi, prin  Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud vom participa la ea” ,mai spune cardiologul bistrițean.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu