Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Escaladare pe lună plină a celui mai înalt vârf din Europa: profesorul Ioan Bâca a admirat rasaritul la 5600 de metri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De pe acoperișul Europei, muntele Elbrus, pe care l-a cucerit acum patru zile profesorul universitar Ioan Bâca a transmis salutul său bistrițenilor într-un video postat aseară pe pagina sa de facebook: ” Aici este cota”, rostește Ioan Bâca cu respirația întretăiată. Apoi după o pauză de un minut în care curg imaginile din vîrful Caucazului, se aude vocea profesorului care încearcă să-și găsească suflul:  ”Suntem pe vârful Ebrus la 5642 de metri. Iată împrejurimile, cum se văd de aici Munții Caucaz” iar camera se rotește 360 de grade pentru ca privitorii din fotoliu să admire ceea ce văd cei care au urcat în expediția ”eliberarea lui Prometeu”. Vorbele își găsesc drumul cu greu pentru că la înălțimea aceea, organismul vorbitorului se luptă cu presiunea și dificultățile aclimatizării, pentru unii de nesuportat. Cu tot cu zilelele obligatorii de aclimatizare, organismul, de la 5000 de metri în sus o poate lua razna, iar lipsa de oxigen și presiunea scăzută nu poate fi depășită de oricine. A fost de altfel cea mai grea încercare în drumul spre vârful Caucazului căreia profesorul de 54 de ani spune că a trebuit să-i facă față și pentru care s-au pregătit câteva zile pe traseu. Însă nu doar lipsa oxigenului este marele obstacol cu care alpiniștii se luptă pe Elbrus, vârful de care este legată întreaga mitologie a lui Prometeu, titanul înlănțuit de zei.

Pantele abrupte și diferențele mari de nivel pot fi obstacole de netrecut pentru cei care iau în piept Caucazul: ”Dacă gestionezi situația ușor-ușor ajungi sus. Sunt trei elemente în Elbrus: diferența mare de nivel de la ultima tabără de bază, panta foarte accentuată și lipsa de oxigen și presiune ascăzută. Pe astea trebuie să le învingi”. Și vremea potrivnică e un alt obstacol. Ca să ajungă pe Elbrus înaintea unei furtuni anunțate a doua zi după amiaza, expediția formată din 5 membri a urcat toată noaptea, iar răsăritul i-a prins aproape de vârf, pentru ca vârful să-l atingă la ora 9,00 dimineața: ” am avut dreptate pentru că pe la 13, s-a schimbat vremea brusc”

Înainte de Elbrus profesorul de geografie de la Facultatea de Turism a Extensiei Bistrița, care a devenit recent alpinist amator a explorat toate vârfurile importante din România, a trecut recent la Munții Tatra, apoi în Bulgaria și spune că n-are de gând să se oprească aici. Însă nu devoalează vărful pe care vrea să-l atace: ” o să vă spun când mă întorc”.

Experiența din Caucaz, material de studiu cu studenții

Expediția pe Caucaz nu a fost însă doar o provocare personală, izvorâtă doar din dorința profesorului de geografie de a-și depăși limitele, ci a avut mai ales scopuri științifice: ” În primul rând expediția a fost una interdiciplinară științifică. Eu mi-am făcut cercetările mele și a fost extrem de instructiv.  Am urmărit relieful vulcanic, am făcut observații asupra reliefului glaciar, dar și asupra ghețarilor de acolo care sunt în reragere, se topesc. Noaptea sunt înghețați , iar dimineața și ziua se topesc și curg râuri-răuri. Vă dați seama că topindu-se vor avea un impact negativ asupra turismului de acolo”. Profesor la o Facultate de Geografie -turism, Ioan Bâca a studiat și modul în care se face turism în zonă: ”Am studiat și activitățile turistice:  și acolo, ca o primă constatare s-a construit haotic, fără încadrare, fiecare cum l-a tăiat capul, așa ca la noi, însă turismul a explodat acolo…Pentru că Elbrusul atrage ca un magnet. Sunt zeci și sute de turiști care urcă, nu fac evident, toți expediții pe vârf, dar urcă muntele. Sunt sportivi cantonați acolo, sunt competiții. E o efervescență turistica si sportivă., cum rar vezi în altă parte.” explică Ioan Bâca. Iar tot ce a văzut va fi material didactic: ” tot ce am văzut acolo va fi valorificat la cursuri, cu studenții. Tot ce avem legat de zonele turistice, de dezvoltarea lor, fluxuri de turiști, comportamente , atitudini, avem material pe viu”. Iar concluzia de lucru la care a ajuns profesorul : ”Legat de turism, cea mai importantă concluzie ar fi că trebuie să ai imaginație să valorifici ceea ce ai. Să te branduiești din orice: avem o vale, ne branduim, avem un rău iar, și tot așa.”.

Experiența de pe vârful Caucazului va ajunge și pe As-Tv Bistrița, unde Ioan Bâca este realizator de emisiuni. ” din septembrie veți putea urmări la ” Emisiunea fără nume”, expediția. Am filmate cam patru ore”, anunță profesorul.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu