Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Premiat anul acesta la TIFF, documentarul ”Planeta Petrila” va fi proiectat în aer liber la Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Planeta Petrila”, un film documentar care a câștigat marele premiu al publicului la TIFF anul acesta poate fi urmărit de publicul din Bistrița mâine, 23 august de la ora 21,00 într-o proiecție în aer liber pe Pietonalul orașului. Proiecția beneficiază de prezența regizorului Andrei Dăscălescu, căruia bistrițenii îi pot adresa întrebări.  Din 4 iunie 2016 când a avut premiera, a fost prezentat la mai multe festivaluri internaționale și românești de profil.

Documentarul îl are în prim plan pe un fost miner din Petrila, Ion Barbu,  devenit  artist, și care încearcă prin intermediul artei să oprească autoritățile locale să demoleze clădirile vechi ale minei, închisă în 2015. Fostul miner încearcă să conserve identitatea orașului și mai ales să mențină viu spiritul comunitar, acoperind clădirile cu picturi murale, organizând reprezentații, prosteste stradale și chiar un festival de teatru în Petrila.

Despre documentarul său Andrei Dăscălescu a menționat pentru Agerpress: ”Am rămas să filmez dintr-o pornire activistă. Nu am avut intenția să fac un film de la început. M-am gândit eu să fac un mic filmuleț ca să ajut această cauză” spune regizorul . Iar inspirația a fost Ion Barbu exoticul fost miner pe care regizorul îl descrie  ca un ”artist, activist și mare fermecător”, dar și minerii de la Petrila, care i-au lăsat o cu totul altă imagine decțt cea creată în România după Mineriade: ”Nu putem repara ce au făcut în anii ’90, dar nu putem rămâne numai cu asta”,este părerea regizorului Andrei Dăscălescu.

Proiecția ” Planeta Petrila ”este una dintre cele 100 de manifestări organizate în cadrul Marelui Târg al Bistriței, denumirea generică sub care se organizează vechile zile ale orașului. Cei prezenți în 23 august pe Pietonal sunt invitați să urmărească și documentarul Ziua bunăăă! ”, un alt proiect realizat de regizorul Andrei Dăscălescu, David Eșanu,Tășuleasa Social și Ada Milea.

Share.

About Author

Lasă un comentariu