Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți despre proiectele de modificare a legilor justiției: denunțăm atacul asupra statului de drept

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

USR anunță că va depune la începerea sesiunii parlamentare o moțiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, pe care-l acuză că prin pachetul de propuneri legislative pe care le-a anunțat astăzi predă  justiția intereselor șefului PSD. ”Denunțăm atacul coaliției de la putere asupra statului de drept! Ministrul Toader subordonează Justiția intereselor lui Dragnea și Tăriceanu!” scrie deputatul bistrițean Cristina Iurișniți pe pagina sa de socializare.  Parlamentarul USR îl acuză pe ministrul justiției că a cedat presiunilor PSD -ALDE și a exclus președintele României din procedura numirii șefilor DNA și DIICOT și a Procurorului General, ”pe care le-a transferat în pixul lui Dragnea pentru a-și atinge principalele obiective:  schimbarea șefilor de parchete și închiderea propriilor dosare”, notează deputatul USR.

La fel de grav este faptul că Inspecția Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiției. Iar prin înființarea unui parchet special pentru magistrați, practic, PSD creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii și judecătorii vor fi verificați și controlați politic. Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraților din România.Mai mult, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției contravine Constituției României, potrivit căreia CSM “îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. Totodată, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori să infirme actele procurorilor din subordine inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la închiderea unor dosare la ordin politic” notează un comunicat de presă al USR preluat de Cristina Iurișniți.

Deputatul Cristian Ghinea, fost ministru în Guvernul Cioloș atrage atenția pe pagina sa de facebook cât de gravă ar fi situația dacă legile lui Toader vor trece: ”Mare parte din reforma justiției făcută pentru a intra in UE este anulată prin propunerile ministrului de resort de astăzi.Inspecția judiciara la Ministerul Justiției e cea mai gravă. Ne întoarcem la epoca controlului politic pe magistrați.  Să fiu clar: dacă România avea legile propuse de Tudorel Toader atunci nu ar mai fi intrat in UE.” a scris Ghinea imediat după ce Tudorel Toader a făcut anunțul promovării pachetului de legi.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu