Comunele din Bistrița-Năsăud vor primi majoritatea banilor alocați anul acesta pentru drumurile forestiere prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. La anunțarea proiectelor selectate pentru finanțare prin măsura 4,3 -domeniu silvic, în 23 august 2017 jumătate aparțin unor comune din județul Bistrița-Năsăud. Astfel, potrivit anunțului de selecție publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale( AFIR) din 63 de proiecte eligibile pentru finanțare anul acesta 29 aparțin unor administrații din județ. Finanțările pe aceste proiecte sunt asigurate integral din fondurile europene ale Programului Național de Dezvoltare Rurală.
Campioni sunt cei din Telciu
Comuna Telciu a reușit să-și adjudece dintr-un foc 5 proiecte din cele 63 declarate eligibile anul aceste pe finanțarea drumurilor forestiere. În total vor primi pentru toate cinci proiectele în jur de 7 milioane de lei pentru reabilitarea și construcție pe mai bine de 50 de kilometri de drum forestier. Primarul din Telciu, Sever Mureșan explică cum a fost posibilă să obțină finanțare pe atțt de multe proiecte: ” secretul e că pe silvicultura organismele de finanțare au permis mai multe proiecte. Noi avem mai bine de 120 de km de drumuri forestiere, vă dați seama că am avut suprafață pentru care să facem proiecte. Și alții au obținut mai multe proiecte, unii n-au făcut, alți nu s-au priceput ” conchide primarul din Telciu.
Explicație: în BN s-au retrocedat drumurile forestiere, la alții nu
Primarul Sever Mureșan explică și cum s-a ajuns totuși ca administrațiile din Bistrița-Năsăud să ia grosul proiectelor: ”În alte județe nu s-au retrocedat drumurile forestiere, așa cum a fost la noi. După ce le-am retrocedat a venit Romsilva să le dam inapoi. Evident că nu s-a mai putut. Oricum ei nu mai au suprafețe de pădure în zonă, așa că nu mai aveau ce face cu drumurile forestiere. În alte județe n-au retrocedat drum forestier. Oricum fiecare proiect are câteo bucată de drum nou pe care-l construim acum, 1 km-doi, în funcție de amenajările silvice”, explică primarul din Telciu, comuna cu 5 proiecte aprobate.
Lista completă de proiecte pe 6.3-silvic
Comuna Parva figurează pe lista proiectelor selectate cu două poziții: Una pentru un drum din satul Coșna de 7,94 km în valoare de 1,5 milioane de lei și un altul în colaborare cu Runcu Salvei și Rebra, de 12,21 de kilometri. De altfel primarul Ioan Strugari a ținut să mulțumească pe pagina sa de facebook primarului din Runcu Salvei, Anchidim Pavelea pentru modul în care a colaborat la acest proiect.
Bistrița-Bărgăului are trei proiecte selectate: Unul pentru Colibița, de 12,9 km pentru care a obținut 1,5 milioane de lei, un altul tot pentru Colibița de 16,34 km și un altul de încă 12,195 kilometri. În total aproape 42 de kilometri de drum forestier și 4,5 milioane de lei. Un al patrulea proiect depus de comuna Bistrița-Bârgăului figurează pe lista proiectelor retrase.
Și comuna Tiha Bârgăului a obținut finanțare pentru trei proiecte pentru drumuri forestiere, conform listei AFIR din 23 august: unul de 6,5 km , un altul de 10,1 km și un al treilea la Tureac de de 11,9 km.
Romuli, o altă comună cu suprafață mare de pădure a obținut un proiect de reabilitare pe 5,2 km și un altul de 12,8 kilometri. În total 3 milioane de lei pe măsura 4.3 silvic.
Rodna figurează cu un proiect împreună cu comuna Șanț, de 9, 5 km, în timp ce comuna Șanț mai are un are un proiect pe drumuri forestiere , la Valea Mare , de 8, 44 km.și un altul de 8,5 km . În total Șanț are două proiecte pe cont propriu și unul în colaborare
Feldru are aprobate două proiecte de finanțare, unul împreună cu Maieru de 9,778 km și un altul pe cont propriu. A ratat un al treilea proiect cu care apare pe lista AFIR proiectelor neconforme.
Sângeorz Bai e singurul oraș de pe listă , cu un drum forestier de 2,85 km pentru care va primi 1,5 milioane de lei.
Josenii Bârgăului are proiect pentru 11 km, Leșu un altul de 9,8 km, Zagra a obținut finanțare pentru un drum forestier de 6,3, Lunca Ilvei pentru 13,8 km, Cetate pentru 14,29 km, Dumitrița cu 12,1 km iar Maieru cu 9,3.
Ilva Mica, Ilva Mare și Maieru au proiecte pentru care nu primesc finanțare.
Sursă foto: Infoplus