Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Doina Pană, luată peste picior după ce a propus știri pozitive contra deduceri de TVA: ”probabil vrea un teleshoping guvernamental la știri”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce a rostogolit  în spațiul public ideea unui proiect prin care televiziunile să fie stimulate să difuzeze mai multe știri pozitive, eventual prin folosirea unor mecanisme fiscale, ministrul Doina Pană a fost intens criticată în emisiunile televiziunilor centrale.

”Pădure” de știri pozitive

La Realitatea Tv în emisiunea moderată de Denise Rifai, luni seara, invitații au luat peste picior ideea ministrului de la Ape și Păduri. Sub titlul ” Doina Pană vrea o pădure de știri pozitive”, comentatorii, printre care analiști politici și economici au insistat asupra naivității propunerii și au remarcat că, fie ascunde reflexele unei gândiri centraliste care vrea să controleze media, fie că nu pricepe nimic din funcționarea unei societăți democratice: ”Arată cel puțin  o naivitate teribilă. Are o încredere nestăvilită in imagine, televiziune si facebook” în genul că dacă ce se scrie e pozitiv, realitatea devine pozitivă ” a spus jurnalistul Costi Rogozanu care îi sugerează să facă mai bine un program  de susținere financiară a presei ca să scrie știri critice, care să arate societatea așa cum e ea. ”E trist e că trebuie să purtăm acum o discuție despre cum facem știrile, presa e supusă la presiunea stirilor fake, trebuie să se zbată să supraviețuiască, acum când în Uniunea Europeană există programe care să susțină presa să scrie critic”, au mai spus invitații emisiunii. Constantin Rudniţchi, jurnalist economic a punctat: ”discutiile serioase sunt legate de starea presei, în ce masură presa are nevoie de ajutor sau nu, nicidecum ce spune doamna ministru”.

Cînd sunt tensiuni e găsit vinovatul de serviciu: presa. Văd că problema revine și la doamna Pană. Ea de fapt își crează așa o bulă în care chiar crede că măsurile luate de guvernul acesta sunt bune, economia merge și realitatea e pozitivă. Ea chiar nu intelege de ce critică lumea ceea se întîmplă” a comentat în aceeași emisiune analistul politic Cristian Andrei. ”E posibil ca un ministru să facă un asemenea proiect? Dacă mai crezi că poti cere stiri pozitive greșesti fundamental, pentru că atunci nu intelegi nimic din ce se intampla în presă. Ai telecomanda în mână ca telespectator, nu-ți place ce auzi, ești liber să alegi. Dar sănătos este să îi lași pe telespectatori să-și formeze opinia. Cât despre presă, dacă exista o știre pozitivă, nu mă îndoiesc că ea este dată” a spus un avocat, invitat în emisiunea de la Realitatea TV.

De cealaltă parte moderatoarea, Denise Rifai, care în tot restul emisiunii a ironizat ”știrile roz” propuse de Doina Pană, întrebându-se de fiecare dată dacă o știre sau alta îi este pe placul ministrului de la Păduri, i-a desființat pactul propus cu ziaristele din televiziune: ”Un pact și o dezbatere între femeile din presa si femeile din politică și o modificare a politicii editoriale contra facilitati fiscale? ce prostie mai e și asta? O să dăm în emisiuni: și acum urmeaza teleshoping guvernamental… Doamna Pana si-ar dori probabil o pădure de laude..un pact intre femei contra reducerile de TVA.”

Contabilul pus să aprecieze dacă o știre merită deducere de TVA

Invitat în studioul Digi24 să comenteze subiectul știrilor pozitive stimulate fiscal ,jurnalistul Răzvan Ionescu a fost necruțător: ”Când un om politic cu funcție în Guvern  e cu un așa grad de naivitate, o tara e pierdută” a fost prima reacție a jurnalistului. El mai spune că ține de abc-ul democrației să știi ce monștri poate naște cenzurarea libertății presei.” Din lectia istoriei măcar atât să știm cu toții… Ce e înfricoșător, e că  un altfel de om, cu asa mentalitate- l-aș numi chiar analfabet politic, pentru că primele noțiuni care le învață un învățăcel e respectarea libertății de opinie,- un astfel de om ajunge sa fie ministru, un om cu așa mentalitate si care sugereaza că în ședințele de redacție  ar trebui să decidă contabilii câte știri pozitive trebuie să s edea. Ar trebui să o întrebăm pe doamna Doina Pană cum e stirea despre declarația ei de la școala de vară: e pozitivă si primim reducere de tva sau nu?” a mai spus Răzvan Ionescu la Jurnalul de Seară de la Digi 24.

Pactul cu ziaristele

Ministrul Doina Pană a avansat pentru ziarul Libertatea idee ca televiziunile să fie stimulate să publice știri preponderent pozitive prin intermediul unor facilități fiscale, inclusiv deduceri de tva: ”Acest lucru se poate face numai prin unele măsuri legislative. Eu văd la modul, să existe și știri pozitive. Putem veni cu o deducere de TVA, cu o impunere clară. Ei (cei din presă, nr) consideră că le scade rating-ul. Le scade la toate, că toate vor avea astfel de știri pozitive”  a spus Doina Pană potrivit ziarului Libertatea”. Mai mult politicianul de la Bistrița vorbește pentru aceeași publicație despre un pact între femeile din presă și cele din politică: ”M-am gândit la femeile din presă, pentru că sunt și mame și se gândesc și la viitorul copiilor lor. M-am gândit la un fel de pact între femeile din politică și cele din presă, în sensul se creeze un val, prin dezbateri, prin invitați lideri de opinie, în emisiuni, care pot fi din orice domeniu, cântăreți, vedete, dar să se creeze valul necesar pentru a se solicita această lege. Știm cum a trecut și legea fumatului, cât de greu a fost și am putea implica și asociațiile de tineri, de părinți, de elevi, care să dezbată acest subiect” a explicat pentru Libertatea Doina Pană.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu