Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Diabetul, creștere galopantă în ultimii trei ani în Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Numărul cazurilor de diabet a crescut în județul Bistrița-Năsăud cu mai bine de 20 de procente în numai trei ani. O demonstrează statistica de la Casa Asigurărilor de Sănătate BN care arată o creștere a numărului de pacienți tratați de diabet de la 8078 de bolnavi în 2013, la 9758 de pacienți înregistrați în 2016.

Statistica CJAS vorbește de o creștere de 1068 de cazuri în plus  în doar trei ani: ” Este un salt foarte mare la  diabet, mult prea mare. Sunt foarte mulți pacienți și costurile sunt foarte mari, mai ales dacă e vorba de pacienți cu alte afecțiuni sociate ” spune președintele CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan. La toate celelalte categorii de îmbolnăviri cu tratamente finanțate prin Programele naționale s-a înregistrat  creșterea numărului de cazuri, însă evoluția  este doar de ordinul zecilor, nicidecum a miilor.

Astfel în cazul cancerului CJAS consemnează o creștere în același interval de timp cu 33 a numărului de bolnavi care urmează tratament, cu 10 a celor care au beneficiat în plus de transplant de organe, cu 60 a celor din programul național de boli endocrine sau 43 cei din programul național de ortopedie și cu 19 în plus la programul de dializă.

Practic 3% din întreaga populație a județului Bistrița-Năsăud face tratament pentru diabet în 2016, însă dacă ținem cont că incidența se calculează în statistici de la 29 de ani în sus, atunci statisticile sunt și mai îngrijorătoare. Tendința de creștere a incidenței diabetului este  manifestată la nivel global și este pusă pe seama stilului de viață nesănătos. Astfel statisticile Organizației Mondiale a Sănătății vorbesc de o crestere de 4 ori a incidenței diabetului în ultimii 20 de ani ( în 2016 față de 1980).

 

Sursă foto: Ziare Botoșani

Share.

About Author

Lasă un comentariu