Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesorul Bâca de neoprit: a escaladat MontBlanc la două săptămâni după Elbrus (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La două săptămâni de la expediția pe Elbrus, cel mai înalt vârf al Europei,  profesorul Ioan Bâca de la Extensia Bistrița a Universității Babeș Bolyai a luat pieptiș al doilea pisc al continentului, Mont Blanc-ul (4810 metri) considerat multă vreme acoperișul continentului. Dacă în Elbrus a participat la o expediție de cercetare organizată împreună cu alți cercetători, în Mont Blanc profesorul a organizat propria lui expediție, planificată și pusă la punct cu ajutorul unor sponsori din Bistrița.

În vârful Mont Blanc-ului, limita de sus a Alpilor, Bâca și alți trei însoțitori, doi studenți de-ai săi: Dorin Cârcu și Alin Cioancă și un absolvent de master în geografie, Mihai Bălan au ajuns în urmă cu două zile, după un urcuș infernal care pe la 3600 de metri a presupus cățărare pe pantă de 60-70 de grade, echilibru pe relief stâncos, extrem de periculos și apoi urcușul pe ghețar. Escaladarea care le-a pus la încercare talentele de alpinisti a fost mult mai periculoasă decât în urmă cu două săptămâni în Caucaz: ” dacă acolo, pe Elbrus  principalul obstacol a fost lipsa oxigenului și aclimatizarea organismului la presiune, în Alpi pereții stâncoși și crestele acoperite cu zăpadă au făcut urcarea extrem de dificilă” a relatat pentru Bistrița Express profesorul de la Facultatea de Geografie a UBB.

Filmul expediției între stînci și pe ghețar

” De la 2370 de metri am mers pe jos pe un teren stâncos, până la refugiul Tete Rousse (3167), unde am și  înnoptat.  Apoi, dimineața am plecat spre Refugiul Gouter (3872 de metri) traseu cate reprezintă o adevărată cumpănă pentru orice alpinist care urcă pe Mont Blanc. Asta pentră că trebuie să traversezi Grand Couloire, o zonă unde se produc frecvent avalanșe de pietre și poți oricând să ajungi victima lor. Apoi trebuie să te cațeri pe pante stâncoase cu înclinări pe alocurri de 60-70 de grade, iar dacă nu stăpânești tehnica de cățărare te poți prăbuși oricând în prăpastie. Pe culme te întâmpină refugiul Gouter  și apoi până la noul refugiu cu același nume ești luat în primire de ghețar, iar aici tehnica deplasării pe colțari este esențială” relatează profesorul alpinist.

Sus pe vârful MontBlanc nici vorbă de peisajele spectaculoase de pe Elbrus, pentru că o ceață groasă i-a învăluit pe cei patru alpiniști ai expediției aproape de vârf și le-a răpit momentele de splendoare de pe al doilea vârf al Europei. Însă cu sau fără imaginea peisajelor magnifice membrii expediției au respectat ritualul alpiniștilor: și-au incrucisat bastoanele  și s-au fotografiat lângă bornă cu steagul, cu însemnele Bistriței și nu în ultimul rând cu însemnele sponsorilor (Video):

Expediția a avut ținte de cercetare

Și evident și-au văzut de scopurile științifice, pentru că Expediția a fost organizată sub patronajul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, iar fiecare membru al expediției a avut o țintă bine stabilită: Ioan Bâca s-a ocupat cu cercetarea proceselor glaciare din munții înalți ai Europei și realizarea unui film documentar, geograful Mihai Bălan stării vremii  a studiat modelele de evoluție a stării vremii  în arealul Mont Blanc-Saint Gervais-Chamonix, studentul Dorin Cîrcu a studiat organizarea activităților turistice în munții înalți din Europa iar colegul lui, Alin Cioancă s-a preocupat de  echipament și tehnici de asigurare și deplasare în ascensiunile din munții înalți.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu