Consiliul Local Bistrița a aprobat joi majorarea tarifelor pentru salubrizarea stradală la cererea operatorului Supercom cu aproape 30 %. Majorarea a fost solicitată de Supercom care a invocat creșterea cheltuielilor după ce a fost obligat de creșterea salariului minim să majoreze salariul angajaților la 1450 de lei.
Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ovidiu Crețu a fost votat de majoritate în pofida reacțiilor opoziției care a atras atenția că nu e treaba contribuabililor să asigure profitabilitatea unor companii private. Primarul a argumentat că nu se poate profita de situația de vulnerabilitate a unei firme partenere și că Bistrița are nevoie de servicii de salubrizare eficiente: ”Dacă vrem un parteneriat cinstit, dacă vrem să jucăm corect cu cei cu care încheiem contracte, nu profităm de niște elemente ca să strângem șurubul. Pentru că soluția în final va fi falimentarea acestora și atunci discutăm singuri! Eu cred că trebuie să analizăm și am analizat influența exactă care este dată de creșterea salariului minim și trebuie, cred eu, să acordăm această creștere” au sunat argumentele primarului Crețu.
Avocatul Diana Morar, validată în aceeași ședință consilier local și care a votat împotriva proiectului explică, pe pagina sa de socializare, după ce a făcut-o și în plen, de ce că nu poate exista o asemenea justificare pentru majorarea prețurilor: ” În cadrul dezbaterilor privind proiectul de hotărâre ce vizează majorarea tarifelor oferite de Supercom, am specificat faptul ca articolul nr.17 al 3 lit b din contract, invocat drept temei al necesității majorării prețurilor solicitată de Supercom, nu incumba în sarcina beneficiarului Municipiul Bistrita obligația intrinsecă de a se conforma solicitării și majora prețurile. Formularea articolului dă posibilitatea analizei oportunității majorării tarifelor.
Răspunsul primit a fost cel pe care îl vedeți, răspuns ce justifica oportunitatea prin teama edilului ca în cazul refuzului majorării, Supercom sa nu sisteze serviciile”.
Mai mult, avocata spune că o asemenea prevedere nu e altceva decât clauză abuzivă în contract, ceea ce permite operatorului să primească ceae ce cere, inclusiv majorare de prețuri de câte ori întinde mâna, iar contribuabilul pus să suțină creșterea profitului acestei firme: ”În acest caz, ne aflam in fata unei clauze contractuale abuzive, care da posibilitatea Supercom de a obține majorarea tarifelor ori de câte ori dorește, invocând orice fel de motive de ordin economic.
Aceasta clauza este una abuzivă și prin prisma faptului că în cuprinsul contractului nu i se opune o alta clauză care să anuleze teama ca furnizorul să nu sisteze serviciile, respectiv o clauză penalizatoare.
În atare condiții, ne vom aștepta ca de câte ori Supercom întinde mâna și cere, municipalitatea ii va da, contribuind din banii tuturor cetățenilor bistrițeni la creșterea profitului acestei firme!” mai spune avocatul.
Proiectul de hotărăre a atrecut cu doar 5 voturi împotrivă.