Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți desfințează găselnițele ministrului educației și propune un decalog al nevoilor imediate din învățământ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți atrage atenția că în doar câteva săptămâni de vacanță ministrul Liviu Pop cu inovațiile lui în materie de învățământ a reușit să împingă sistemul educațional într-o situație și mai destabilizată, așa că anul școlar nou nu începe deloc sub auspicii favorabile: ”Din 11 septembrie ne asteaptă un an scolar dificil! Avem un ministru de tip kalasnikov care ne impune aberații manageriale cu toate protestele de opoziție venite din partea USR sau a societății civile: ong-uri, precum Human Catalyst, experti din educatie, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar , Consiliul national al elevilor” spune parlamentarul USR într-o declarație publicată pe site-ul Camerei Deputaților . Deputatul trece în revistă propunerile recente ale ministrului care au inflamat opinia publică și-spune Cristina Iurișniți- compromit anul școlar:

”A. Un manual de sport pentru clasa a V-a, tipărit cu prioritate, în timp ce manualele  celorlalte discipline vor aparea din ” durerile facerii” doar peste 2 luni de zile !
Ca bonus vom avea 40 de manuale de pregătire sportivă în premieră națională de la tenis de masă, la fotbal sau ski fond. Îi reamintim ministrului că sportul înseamnă mișcare în aer liber sau în săli de sport bine echipate. Banii dați pe maculatură trebuiau investiți în echipament sportiv absent în scolile sărace! ABC-ul toxic al ministrului Liviu Pop continuă:
B. Demiterea a 13 inspectori scolari generali vineri seara printr-un fax, fara un preaviz prealabil. E clar ca cei care erau instalati in functie in urma concursului pe post il vor actiona in judecata!
C. Cireasa de pe tort: tiparirea pentru doar 2 luni a unui ” indrumar” care sa fie pe post de manual universal pentru toate materiile din clasa a V-a ! Din nou bani aruncati pe fereastra!
Ca deputat, membru in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, condamn cu fermitate incompetenta manageriala si propunerile aberante pe care ministrul Educatiei le face in ciuda contestatiilor, scrisorii deschise pe care i-am adresat-o in care ii semnalam inutilitatea manualelor de sport si cheltuirea ineficienta banilor publici din sistemul educational!
In plus, ideea promovata de ministrul agramat Liviu Marian Pop dar si premierul Tudose, de a avea un manual unic, cu un monopol detinut de o singura editura, denota practici comuniste care nu promoveaza concurenta, cresterea calitatii manualelor pentru copiii nostri. Manualele alternative aparute dupa 2000 trebuie sa respecte programa in vigoare! E adevarat ca este de evitat inflatia de manuale dar nici nu ne putem intoarce la practici retrograde pe care le vrem uitate. Orice exces trebuie condamnat! Daca am avea 3 manuale de calitate cu abordari si strategii didactice diferite, elevii si profesorii nu ar avea decat de castigat in cresterea calitatii actului educational!
Ultimele aberatii manageriale vizeaza schimbari in sistemul de evaluare pe care Liviu Pop il vrea ca si telemunca, cu lucrari scanate si corectate facute chiar si de la distanta, de acasa.
Domnule ministru, inainte de a lua decizii,sau a lansa propuneri bomba in spatiul public, orice om politic are datoria de a dezbate, de a se consulta cu prestatarii si beneficiarii actului educational !
In concluzie, ne asteapta vremuri de transee! Condamnam cu fermitate managementul incompetent, nedemocratic si mai ales politizarea care persista la toate nivelurile din sistemul de invatamant !
Elevii, profesorii si parintii asteapta cu totul altceva din partea unui ministru al Educatiei! ” continuă rechizitoriul deputatul USR.

Decalogul priorităților în ceasul 12

Deputatul crede că prioritățile trebuie reașezate și-i reamintește ministrului care ar trebui să fie ordinea priorităților: ”
În calitate de profesor titular în sistem din 1994 , de profesor metodist și membru în Comisia natională de curriculum dar și de deputat USR, membru în Comisia de învățământ vă solicit ca prioritatile din Educație să fie urmatoarele :
1. Infrastructura din scoli. 2017 încă ne mai găsește cu scoli fara aviz sanitar sau aviz ISU
2. Reforma programelor care trebuie sa continue in concordanta cu realitatile actuale!
Sa continuam sa dezvoltam un invatamant centrat pe competente si nu pe memorarea cunostintelor.
Religia ca obiect de studiu la nivel liceal este irelevanta! Locul ei este in liceele teologice!
3. Digitalizarea sistemului de invatamant trebuie corelata cu perfectionarea resursei umane existente
4. Perfectionarea continua a cadrelor didactice cu finantare de la buget, conform legii nr 1/ 2011 cu accent pe strategii didactice si metode de predare-invatare-evaluare
In formarea initiala sustinem introducerea masterului didactic
5. Dezvoltarea unei retele de specialisti in connsiliere si orientare in scoli
6. Revalorizarea scolilor profesionale printr-o campanie de promovare eficienta in parteneriat cu mediul de afaceri si scoli care pot promova invatamantul profesional dual
7. Bacalauratul diferentiat mult mai clar structurat pe profiluri si filiere (real, uman, tehnologic-profesional)
8. Finantarea, nu numai promovarea Programului “Scoala dupa Scoala” !
9. Reducerea abandonului scolar prin programe coerente pe termen scurt si mediu!
Exemple: Eficientizarea si extinderea la nivel national a programului “O masa calda in scoli” care poate inlocui cu succes ” “Laptele si cornul”
10. Introducerea educatiei pentru sanatate in scoli macar o data pe un ciclu de studiu” este decalogul propus de profesorul-deputat.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu