Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Anul acesta absolvenții din BN s-au reorientat: n-au mai dat buzna să ia șomaj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

An de an absolvenții de liceu și facultate făceau un  drum obligatoriu pe la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională  pentru a-și face dosar de șomaj înaintea găsirii unui eventual  loc de muncă. Anul acesta, cel puțin în Bistrița-Năsăud  tendința pare să se fi schimbat, devreme ce în scriptele AJOFM există cam un sfert din numărul de  dosare de șomaj ale absolvenților înregistrate anul trecut.  Astfel, față de  860 de absolvenți a diferitelor forme de învățământ existenți în 2016 în evidențele Agenției de Ocupare, în septembrie 2017 numărul acestora este de 284, potrivit informațiilor furnizate la solicitatea Bistrita Express de AJOFM Bistrița-Năsăud.

Oficialii Agenției pun scăderea pe seama ofertei de muncă mai diversificate de pe piață, dar și a faptului că numeroși absolvenți care au încercat să păcălească sistemul au fost obligați anul trecut să aducă banii înapoi. ” Există o ofertă mai diversificată acum,  în Bistrița se deschid în această toamnă câteva mari magazine, există și cerere mare și tinerii preferă să se angajeze. Pe de altă parte anul trecut au fost cazuri de tineri care beneficiau și de ajutor de șomaj și se înscriseră la facultăți sau urmau masterate, sau obțineau venituri din diferite activități. Încrucișarea bazelor de date ne-a dat posibilitatea să-i identificăm ușor și au fost obligați să aducă banii înapoi” explică fenomenul Otilia Rîpan, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud.

Un comunicat al ANOFM referitor la rata șomajului pe luna iulie și care pune creșterea ratei șomajului la nivel național ( a ajuns la 4,15 % ) de la o lună la alta, pe seama absolvenților care au îngroșat rândurile șomerilor, precizează că în Bistrița-Năsăud și în alte câteva județe s-au înregistrat scăderi față de luna anterioară : ” cele mai mari scăderi înregistrându-se în judeţele: Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Harghita, Alba, Suceava, Gorj şi Dâmboviţa. cu 0,13 pp față de luna anterioară”

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu