Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul apărării și-a dat demisia, după anunțul că nu ajung banii de salariile militarilor. Premierul zice că l-a demis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu și-a dat demisia din funcție, după ce a  fost convocat de premierul Mihai Tudose pentru explicații legate  de un comunicat al MAPN care anunța că nu mai are bani de salarii, pentru că nu s-a făcut în august rectificare bugetară. Potrivit surselor Digi 24 demisia lui Țuțuianu a fost acceptată de premierul Tudose.

Ministrul demisionar a declarat imediat după întâlnirea cu premierul, înainte de a ști dacă va fi sau acceptată demisia, că drepturile bănești ale militarilor vor fi plătite la termen, însă alocările pentru hrană vor fi acordate până la sfârșitul lunii septembrie. ”Toate drepturile vor fi plătite în septembrie. Nu sunt probleme financiare. Sunt probleme strict tehnice. Cei din minister au solicitat un comportament fiscal funcţionăresc. I-am spus premierului de ce s-a ajuns aici. El mi-a reproşat lipsa de comunicare. Am spus că dacă e o soluţie, eu i-am lăsat demisia mea pe masă. A fost o comunicare proastă pe acest subiect.”a declarat Țuțuianu la ieșirea de la premier.

Mesajul demisiei vorbește de instabilitate în fața partenerilor NATO

Primele reacții ale analiștilor față de demisia miniștrilor și bâlbâiala din comunicarea de la MAN sunt că situația este delicată, fiind vorba de un minister sensibil: ”mesajul pe care îl poate transmite este de  ezitare  către partenerii din NATO. Țara care s-a angajat prin președintele Klaus  Iohannis către Donald Trump la Wahington că direcționează 2% din cheltuielile sale pentru apărare, vine cu un comunicat de presă că va ajunge să plătească eșalonat salariile celor din subordinea sa, oameni printre care și generali care lucrează cot la cot cu generalii din USA sau ale militarilor dizlocați pe front. Sunt semne de neseriozitate și amatorism. Problema României este incapacitatea să cheltuie bugetul alocat apărării. Este nevoie în acest moment ca premierul României să vină în față, să-și asumă rolul de comunicator principal ” a spus jurnalistul Claudiu Pândaru la Digi 24.

” Orice instabilitate în zona această e un semnal prost. Această plecare a domnului Țuțuianu după numai câteva luni ridica multe semne de întrebare, eu cred ca această criză trebuie să fie rezolvară cât mai rapid si sa primim de la Guvern garanții că banii sunt, pentru că este vorba de capacitatea de apărare națională .Nu stiu de ce a plecat m apărării, dar așa ceva reprezintă un cutremur în orice tară din lumea asta. Deci plecarea nu poate fi cocoloșită sau minimalizată, pentru că repet, într-o epocă precum asta, ministerul apărării nu poate sta pe provizorat ” a declarat și Iulian Fota.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose a declarat pe de altă parte că nu Țuțuianu și-a dat demisia, ci el este cel care l-a demis. Premierul a declarat pentru România TV că nu a existat altă cale după comunicatul de presă al Ministerului că nu există bani și că în maxim 45 de zile va fi umit un ministru cu acte în regulă. Deocamdată interimatul este asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu