Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PETELEU spune că explicațiile primarului despre trotuarul de 80 de cm sunt fabulații

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un trotuar de mai puțin de un metru lățime amenajat de municipalitate pe strada Falezei și a cărui dimensiuni a stârnit comentarii ironice pe rețele de socializare, după ce consilierul local Ioan Peteleu l-a luat la întrebări pe primarul Ovidiu Crețu, revine în discuția publică. După ce primarul Ovidiu Crețu a susținut la o emisiune tv că Apele Române n-au vrut să avizeze un trotuar mai lat de 1 metru și că va deveni în final pistă de bicicletă, consilierul Peteleu îi răspunde că simplele lui declarații făcute la televizor nu pot schimba realitatea:  ”Cu ceva timp în urmă am sesizat că pe strada Faleză, intrată în modernizare, se construiește un trotuar cu lățimea de 80 cm (recunosc, un metru cu tot cu borduri) și am adus acest fapt la cunoștința publicului prin intermediul presei pentru ca bistrițenii să vadă pe ce se duc banii pe care-i plătesc anual actualei administrații care-i aruncă pe apa sâmbetei.

Se pare că nu i-a căzut prea bine primarului Crețu acest lucru iar într-o emisiune televizată a încercat să dreagă busuiocul zicând că dacă “se duce unul (adică eu) și aruncă o privire pe șantier și nu i se pare în regulă o chestie” nu trebuie băgat în seamă și că la final totul va fi bine.

Doar că lucrurile nu stau chiar așa pentru că vorbim de o investiție din bani publici și nu din banii personali ai primarului, ca urmare, aceasta trebuie să respecte legea și documentațiile aprobate” spune consilierul local într-o declarație de presă. El argumentează și de ce cuvintele primarului nu au acoperire: n-a modificat studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local care prevede trotuar de 1,5 cm  și nici indicatorii tehnico -economici și în care nu e vorba de piste de biciclete:”În acea emisiune primarul a transformat printr-o „vrăjeală” trotuarul respectiv într-o pistă de biciclete cu lățimea de un metru. Acest lucru nu este posibil decât la nivel de fabulații deoarece studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzii Faleză, aprobat în martie 2016 de către Consiliul Local al Municipiului Bistrița, prevede că “În lungul străzii s-au prevăzut trotuare pe ambele părți cu lățime de min 1,0 m pe partea stângă și de 1,50 m pe partea dreaptă. Trotuarul de pe partea dreaptă este dispus pe coronamentul digului până când cota trotuarului revine la cota drumului, punct în care trotuarul se va dispune lângă partea carosabilă”.

Din câte se poate observa, s-a aprobat un trotuar de 1,5 m și nu de 1 m. Este foarte evident că, în condițiile în care nu s-a respectat lățimea de 1,5 m pentru trotuarul de pe dig, nu s-au respectat nici indicatorii tehnico-economici aprobați prin studiul de fezabilitate (Trotuare din pavele autoblocante de 6 cm – 1835 mp/277,315 mii lei). Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât încălcarea legii.

Practic, dacă condițiile din teren s-au schimbat prin faptul că Apele Române nu au dat aviz pentru trotuar de 1,5 m așa cum susține primarul, studiul de fezabilitate trebuia actualizat, lucru care nu s-a întâmplat. Dacă avizul de la Ape era solicitat la faza de elaborare a studiului de fezabilitate, atunci lucrurile ar fi fost clare și nu se ajungea în situația de față.

Mai mult decât atât, în nici un caz trotuarul de pe dig nu poate fi transformat în pistă de biciclete printr-o fabulație aruncată în public la televizor ci doar prin actualizarea studiului de fezabilitate, adică prin respectarea legii, fapt cu care primarul nu e obișnuit.” spune fostul viceprimar, care încheie dur declarația de presă: ”Nu ar fi prima dată când primarul își expune public fabulațiile. Face asta foarte des iar “nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează” se numește mitomanie. Suferiți cumva domnule primar?” se întreabă ioan Peteleu.

Share.

About Author

Lasă un comentariu