Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Alo, oficialilor, să vă intre în cap, presa nu-i colega voastră!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

M-a frapat că de ceva vreme unii oficiali din Bistrița-Năsăud obișnuiesc să li se adreseze jurnaliștilor în ședințe oficiale cu apelativul ”colegii de la presă”.

Nu-mi dau seama de când se folosește adresarea, pentru că vreo 4 ani n-am prea participat la colegiile prefecturale, știți ședințele acelea ale miniguvernului din teritoriu, dar m-a surprins că prefectul Ovidiu Frenț este unul dintre cei care folosește acolo, frecvent, formula. O folosesc și alții, recent l-am auzit pe premierul Tudose că-i place exprimarea, poate sună mai catifelat să-i arunce afară pe jurnaliști din ședința de guvern, spunându-le:”și acum mulțumim colegilor de la presă”.

Una peste alta, formula de adresare m-a deranjat de la bun început, pentru că induce un soi de intimitate, de relație de casă între autorități și jurnaliști, de conivență, de ceva în genul: ” las că știm noi mai bine”. Nimic mai fals. Poate că în diferite secvențe ale vieții, unii de pe la noi cu unii de la ei, am fost și colegi. Poate că unora de pe la noi le convine de minune ipostaza. E problema lor și-ar trebui să fie și a noastră, dar asta e altă discuție.

Însă  una peste alta, presa cu administrația, Guvernul, politica, sau cum vor să-și spună, n-au cum să fie colegi. Pentru că n-avem nici pe departe aceleași scopuri, nici mijloace, suntem fundamental în partea cealaltă. Presa, prin însăși menirea ei, e fundamental ALTCEVA. Noi servim interesul cititorilor, sau asta  ar trebui să  facem, dar, categoric, nu suntem serviciu public.

Că oamenii ăștia chiar cred că presa ar trebui să fie colegul, camaradul lor și în subsidiar subordonatul  o demonstrează pretenția pe care am auzit-o ieri de la prefectul Frenț:” presa, care are acces la device-uri performante putea alerta populația, publicând avertizările Agenției Naționale de Meteorologie”. Ceva mai pe fază, președintele CJ Radu Moldovan i-a șoptit din fundal: ” cum să avertizeze presa oamenii, că doar nu sunt administrație publică?”.

În treacăt fie spus presa nici nu se poate apropia de buletinele ANM-ului cu intenția de a scrie de acolo, fără să plătească un abonament lunar la site-ul oficial de meteorologie ( cei care lucrează în TV și radiouri știu ce vorbesc), pe când instituțiile Guvernului primesc obligatoriu și gratuit aceste avertizări, ca doar ANM e agenție a statului român. Mai mult, prefectul în calitatea lui de președinte al Comitetului Județean pentru situații de urgență avea datoria și obligația să găsească cel mai eficient mijloc de avertizare. În loc de asta reprezentantul Guvernului, plătit de la 1 august cu un salar brut de 13000 de lei lunar, a aruncat-o în curtea ”colegilor” din presă, apoi a primarilor, că ei sunt șefii comitetelor locale. sau pe unde s-o nimeri. Aceeași colegi care l-au informat că un ditamai tren  Interegio e blocat la Telciu, după furtună și că ei habar nu au.

Una peste alta, slăbiți-ne cu familiaritatea asta deplasată și băgați-vă odată în cap: noi și  voi nu suntem din aceeași poveste, iar presa, cu toate derapajele ei,  nu este și n-are cum să fie colega voastră!

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu