Un proiect al ecologiștilor din Consiliul Local Bistrița care interzice acoperișurile de azbociment și propune chiar îndepărtarea imediată a celor existente care nu au autorizație de construcție, dar și a celorlalte, după expirarea duratei legale de existență, a fost respins joi la vot.
Proiectul consilierilor PER, Teodor Mârza și Mircea Archiudean propunea înlocuirea învelitorilor de azbociment ale construcțiilor, material despre care studiile de specialitate au demonstrat că este cancerigen, cu oferirea de facilități, inclusiv la impozite pentru asociațiile de proprietari care se conformează voluntar.
Proiectul a fost introdus având obiecții de legalitate de la compartimentul juridic al Primăriei, care i-a reproșat absența unui studiu de impact și a faptului că proiectul n-a fost supus dezbaterii publice 30 de zile, dar și cu raport negativ de la direcția de urbanism. Inițiatorii au explicat în plenul Consiliului că obligația realizării studiului de impact aparține executivului, însă primarul Ovidiu Crețu a formulat mai multe obiecții: că reglementările legale prevăd că acoperișurile realizate deja, trebuie păstrate cât e durata de viață a acestora și că oricum PUZ-ul Bistriței nu mai permite de câțiva ani acoperișurile din acest material.
Unii consilieri ai PSD ( Constantin Rus) au susținut că municipalitatea ar trebui totuși să facă un inventar al tuturor acoperișurilor din azbociment, dar și să lămurească noțiunea de durată de viață al acoperișului. Consilierul PNL Diana Morar a spus că proiectul ar fi fost mai binevenit dacă în loc de a discuta despre dărâmarea acoperișurilor din azbociment s-ar discuta despre conformarea proprietarilor care să facă de bună singuri înlocuirea acoperițurilor
Proiectul ecologiștilor a fost respins la vot, însă cu un scor strâns.
Un comentariu
Sunteti de tot RAHATUL toti care ati respins o propunere care viza siguranta cetateanului si sanatatea.