Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UDMR condamnă un incident școlar de la Bistrița: Uniunea susține că o elevă a fost bătută pentru că a vorbit maghiara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un incident școlar care s-ar fi petrecut joi la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Bistrița a determinat UDMR să dea un comunicat de presă sâmbătă seara la nivel național în care să condamne ”apariția unor manifestări antimaghiare în comuntăți dispersate”.

Potrivit comunicatului de presă semnat de UDMR și UDMR Bistrița-Năsăud. ”o elevă din clasa a V-a a Colegiului Național ‘Andrei Mureșanu’ din Bistrița a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară.” susține materialul remis presei de Uniune.

Același comunicat vorbește de o anchetă internă la nivelul școlii din Bistrița și condamnă ceea ce pretind a fi manifestări antimaghiare în apropierea centenarului din 2018: ” Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația a UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii. Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare.De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi.”

Potrivit celor de la UDMR, presa și politicul ar avea partea lor de vină în acest gen de incidente : ” Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România. Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute.Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului.”.

Deși cei de la UDMR susțin că incidentul și împrejurările în care s-a întâmplat ar fi cunoscute, povestea nu a fost făcută publică până la momentul comunicatului de presă. Până acum nicio autoritate școlară sau publică din Bistrița-Năsăud  nu a comentat incidentul și nici nu  a confirmat că ar fi avut loc. Pe de altă parte liderul UDMR Bistrița, consilierul local Atilla Antal este director adjunct al Colegiului Național Andrei Mureșanu.

 

Sursă foto: BistritaNews

Share.

About Author

Lasă un comentariu