Mediul de afaceri nu se poate împăca cu ideea colectării într-un cont separat a TVA-ului, măsură care se aplica voluntar pentru agenții economici din 1 octombrie și va deveni obligatorie de la începutul anului, în cazul în care în Parlament nu se va reuși modificarea ordonanței de urgență care o reglementează.
Măsura, extrem de controversată încă de la anunțarea ei, a ajuns să fie respinsă aproape în bloc de oamenii de afaceri și de organizațiile patronatelor: ”Pai de ce să mă oblige statul român să-mi pun banii într-un cont și în alt cont banii de TVA, când eu de exemplu din punct de evedere economic si comercial pot să iau decizia să cumpăr mai multă marfă pentru că în acel moment prețul este mai convenabil? -a comentat managerul bistrițean Florin Urâte, într-o conferință de presă organizată joi.
Urâte spune și că măsura, una hazardată, arată că cei care au inițiat-o dovedesc că cei care au inițiat-o nu înțeleg cum se desfășoară un ciclu de afaceri când e vorba de producție: ”Și așa judecă orice firmă care cumpără materii prime din afară, de multe ori din spațiul extracomunitar, de exemplu din Turcia sau din zona americană. Deci a mă obliga pe mine să nu am niste bani ca să am acces la niște materii prime care sa-mi creeze avantajeze pentru mine ca și profitabilitate, mi se pare o hazardare pesedistă a unora care habar n-au cum se desfășsoară un ciclu de afaceri în zona de producție, în primul rând.” , a comentat Urâte la o conferință de presă a PNL, partid din care face parte.
Omul de afaceri liberal crede că mult mai fezabilă ar fi aplicarea măsurii doar de cei cu risc de neplată a obligațiilor fiscale și că nu pot suferi toți din cauza celor răi platnici la fisc, care sunt de fapt adevărata țintă a acestei măsuri: ”De ce nu fac în felul următor: să lase legea așa, cine-ți plătește, plătește, dacă trei luni o firmă nu-și plătește corect TVA-ul sau obligațiile la stat, să intre pe o zonă de cazier fiscal si să fie obligat să treacă o perioaăa pe split TVA. Asta este propunerea mea pe care o fac în fața dumneavoastră și întreb să mi se raspundă pertinent de ce nu se face astfel: domnule dacă ai suspiciunea că cineva nu-și respectă pedepsește-i pe aia sau trece-i printr-o perioada de monitorizare fiscală. Nu să vii cu o lege pentru unii, și să o aplici și la cei corecți și să le afectezi oportunitățile.” a mai spus managerul liberal.
Marți comisia de finanțe a Senatului a făcut câteva modificări la legea ordonanței care reglementează aplicarea Split TVA-ului, printre care aplicarea acestuia doar la companiile care au relații contractuale cu statul. Modificarea cu care au fost de acord inclusiv reprezentanții PSD din comisie afost criticată de Liviu Dragnea care a spus că nu e în acord cu prevederile programului de guvernare.