Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

A expirat termenul de obținere a autorizațiilor de securitate la incendii. ISU BN promite că nu va da amenzi din prima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendii de către proprietarii de clădiri,  termen prelungit de câteva ori, a expirat în 30 septembrie. Tehnic cei care nu s-au conformat se expun din 1 octombrie 2017 unor amenzi considerabile. Un OUG al guvernului Cioloș și două hotărări de guvern  adoptate după tragedia de la Colectiv  reglementează noile reguli.

Sunt obligați să-și obțină autorizațiile  de securitate proprietarii unor  clădiri în care funcţionează sediile autorităţilor publice, locale şi centrale, activităţi de comerţ, activităţi culturale, centre de agrement (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 600 mp), clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 150 mp), unităţile de primire turişti cu mai mult de 8 camere, clădirile civile subterane sau spaţiile publice subterane amenajate la subsol, demisol ori în pod (dacă au o suprafaţă mai mare de 100 mp), staţiile de distribuţie carburanţi ori sălile sportive cu o capacitate mai mare de 200 de locuri.

Puțini au reușit să se conformeze în Bistrița-Năsăud

ISU Bistrița-Năsăud a autorizat pentru securitate la incendii 35 de clădiri, în timp ce pentru  alți 61 de solicitanți  s-au emis avize. În total potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Mariu Rus, au existat 349 de cereri în perioada  ianuarie -septembrie 2017, dintre care  231  au fost cereri de avize pentru imobile în curs de edificare sau în renovare și 118, cereri de autorizare a clădirilor sau obiectivelor deja finalizate. Cele mai multe solicitări au fost fie respinse, cu referat de justificare atașat, fie încă în curs de verificare. O mare problemă a ridicat lipsa experților autorizați în securitate la incendii care trebuie să întocmească acesteproiecte/

ISU Bistrița-Năsăud spune prin purtătorul său de cuvânt că nu va adopta decizii sancționatorii de la primul control și că una dintre funcțiile sale este de îndrumare și control, așa că se va aplica principiul gradualității în abordarea celor care nu îndeplinesc condițiile de securitate la incendii:

”Instituția noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ” scrie un comunicat de presă al ISU BN. ”Totodată, menționăm că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor.
Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921 ).
Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia. De la aceasta regulă sunt exceptaţi solicitanţii care au depus documentaţia pentru obtinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 30 septembrie 2017 sau care au proiecte în avizare pentru finanţare, sub condiţia ca termenul de conformare să nu depasească data de 31 decembrie 2017.
De asemenea, facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte atestați. Reamintim faptul că pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe.
În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratul pentru situații de urgență poate decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015 ( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/172642 ).
Totodată, I.G.S.U. a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora (disponibilă şi pe site-ul unităţii www.isu-bistrita.ro )” precizează ISU Bistrița-Năsăud.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu