Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ziua prefectului- o nouă inițiativă legislativă -marca PSD. Vezi cum vor mai mulți parlamentari să sărbătorească Instituția Prefectului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O lege care să vorbească despre importanța instituției prefectului  și s-o sărbătorească cel puțin o dată pe an, în 2 aprilie,  a devenit prioritate pentru mai mulți prefecți ajunși în Parlamentul României. Nouă parlamentari, majoritatea foști prefecți, șapte  de la PSD, câte unul de la ALDE și PNL au înregistrat la Senat în urmă cu câteva zile o inițiativă legislativă prin care să impună ziua de 2 aprilie drept zi a Instituției Prefectului.

”Ispravnicii de județe” ar trebui apreciați altfel

În expunerea de motive inițiatorii vorbesc despre istoria funcției care ar data în Țările Române din 1864, când omologii prefecților de acum se numeau ispravnici de județe sau ispravnici adminstratori. Cum despre istoricul funcției și despre importanța ei s-ar vorbi foarte puțin, parlamentarii care au ocupat această funcție au ajuns la concluzia că oamenii trebuie să știe cât de importanți sunt prefecții pentru dezvoltarea României, așa că nu fac economie de laude în expunerea de motive : ”Este indiscutabil faptul că prin competență, cinste și corectitudine prefecții României..au contribuit la ridicarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social prin activități corecte, competente, desfășurate cu și pentru sprijinul locuitorilor țării” (sic!).Citiți aici întreaga motivație a proiectului de lege: https://senat.ro/Legis/PDF/2017/17b452EM.pdf

Proiectul legii avansează ca dată a sărbătoririi 2 aprilie, deși ziua când s-a  înființat funcția este 1 aprilie 1864 și propun și modul în care să fie sărbătorită: prin acțiuni culturale și prin emisiuni la posturile publice radio TV.

Județul Bistrița-Nasăud le-a luat-o înainte:are monografie a prefecților

 

Dacă legea va trece, în Bistrița-Năsăud nu va lipsi materialul documentar pentru sărbătorirea zilei. Încă din 2014 prefectul de atunci, Ioan Țintean a comandat un volum în 300 de pagini despre istoria instituției și cei care-au condus-o și care-i menționează pe toți 36 de prefecți pe care i-a avut județul din 1919 până la el. Mai mult, în holul instituției, la etajul 1, chiar în apropierea ușii cabinetului prefectului sunt fixate tablourile cu chipul celor 13 prefecți post-decembriști.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu