Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Polițiștii locali vor fi trimiși de Guvern să supravegheze gropile de gunoi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvernul a extins joi seara, prin ordonanță de urgență  atribuțiile poliției locale inclusiv asupra depozitelor de deșeuri, pe care vor avea drept sarcină să le monitorizeze. Practic Executivul a modificat  Legea poliției locale 155/2010 , articolul 9  și a inclus printre atribuțiile acestora, pe linie de protecție a mediului și supravegherea depozitelor de deșeuri pentru prevenirea incendiilor.

Executivul a promovat ordonanța de urgență peste ordinea de zi curentă și a invocat situaţia extraordinară  reprezentată de un incendiul recent la depozitul de deşeuri din Măldăreşti, judeţul Vâlcea, stins cu mare dificultate după mai bine de 2 săptămâni, şi de ”riscul ca acest tip de incident să se producă şi în alte localităţi”, după cum apare în expunerea de motive. Deși nu a fost menționat, un alt incendiul masiv de la Pata Rât, depozitul din Cluj, a fost localizat cu greu, după mai bine de o zi de luptă cu flăcările a pompierilor.

Un alt motiv pentru adoptarea OUG-ului ar fi o decizie care să evite sancționarea României de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a fost sesizată de Comisia Europeană  pentru neîndeplinirea obligaţiei de a închide depozitele de deşeuri neconforme, potrivit prevederilor unei Directive din  1999.

Verzii spun că OUG-ul nu rezolvă nimic

Ecologiștii spun că măsurile luate de Guvern nu rezolvă nimic: ” sunt doar niște măsuri disperate luate de teama sancțiunilor, și nu din dorința de face ceva cu aceste gropi. Sunt convins că nu va avea niciun efect aceste așa zise măsuri” spune Cristian Țetcu activist de mediu și președinte județean al Partidului Verzilor. El a monitorizat alături de voluntarii de mediu situația gropilor de gunoi din județ prin aplicația Trash Out și potrivit lui Cristin Țetcu au fost identificate sute  de gropi mai mici sau mai mari în tot județul Bistrița-Năsăud.

De altfel nici nu există structuri funcționale de poliție locală în comune, cu excepția câtorva printre care Rodna, care au anunțat că vor să-și facă, iar la nivelul orașelor există în Bistrița, Năsăud și Sângeorz-Băi, în curs de constituire.

 

 

 

Sursă: Ziar de Bacau

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu