Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mitropolia Ardealului explică de ce l-a exclus pe Cristian Pomohaci din rândul preoților: o abatere morală și trei mari abateri canonice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mitropolia Ardealului a dat publicității miercuri seara un comunicat de presă în care explică care au fost motivele deciziei de excludere din rândul clerului, din 4-5 octombrie, a fostului preot Cristian Pomohaci și că decizia sinodală este definitivă și irevocabilă. Adică, așa cum precizează comunicatul, „nu poate fi atacată cu recurs”, conform regulamentului autorităților canonice disciplinare ale BOR.

Comunicatul Mitropoliei precizează și că Pomohaci a mai formulat ulterior acestei decizii, în 5 octombrie, o altă cerere, de data aceasta către Arhiepiscopia Sibiului, în care solicită retragerea din preoție, însă răspunsul autorităților bisericești a fost că solicitarea e tardivă, pentru că e făcută după judecată, deci a rămas fără obiect.

”Denigrarea Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent.”

Comunicatul Mitropoliei explică și care au fost abaterile pentru care Cristian Pomohaci și-a pierdut dreptul de a sluji ca preot:  ” s-a reținut o singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice, care au fost doar menționate în hotărârea Consistoriului Eparhial și care privesc învățătura de credință, rânduiala liturgică și canonică a Bisericii Ortodoxe. Dacă abaterea morală a fost ”tentativa  de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot și care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe. În sarcina lui Cristian Pomohaci au fost reținute însă și alte abateri pastoral liturgice și dogmatice, considerate de BOR foarte grave: denaturarea cu bună știință a Sfintei Liturghii și a altor rânduieli liturgice ale Bisericii Ortodoxe, aducându-se atingere învățăturii dogmatice ”până aproape de erezie”, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influență neoprotestantă.
I se mai impută lui Cristian  Pomohaci și oficierea de servicii religioase în alte eparhii fără încuviințarea superiorilor bisericești din zonă, dar mai ales. neascultarea față de autoritățile Bisericii ”dusă până la schismă”. Una peste alta însă ce nu i s-a putut ierta apare într-una din frazele comunicatului de presă transformat într-un adevărat rechizitoriu:Denigrarea Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent.

 

Care e deosebirea dintre caterisire și destituire

BOR explică și diferența între caterisire, măsura luata înprimainstanță bisericească, la Alba Iulia și destituirea din slujba clericală: ” Singura deosebire de caterisire, pentru destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel depus are posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, iar activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual, adică în fiecare an.În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârșirea abaterilor pentru care a fost sancționat sau a altor abateri și mai grave, instanța bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane.”precizează comunicatul postat pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

 

Sursa foto: www.ems.24.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu