Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița găzduiește anul acesta manifestări ale Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O parte dintre manifestările Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj, un adevărat festival al artei ceramice, care aliniază artiști din 18 țări, sunt organizate anul acesta inclusiv în Bistrița. Începând de duminică, 15 octombrie, ziua de debut al festivalului ajuns la ediția a 3-a, care durează mai bine de o lună, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește o expoziție retrospectivă a primelor două ediții. Practic este vorba de o selecție a cele mai reprezentative lucrări de artă prezente în primele două ediții ale Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj, premiate   de juriul bienalei.

Proiectul expoziției rerospectivă, care rămâne la Muzeul din Bistrița până în 15 noiembrie, cât durează și Bienala de la Cluj își propune să trezească interesul unui public mai larg pentru specificitatea și frumusețea ceramicii ca modalitate de exprimare artistică, în condițiile în care în România predomină încă mentalitatea că ”ceramica este asociată cu artizanatul sau poteria” așa cum subliniază în invitația de participare la vernisaj, directorul Muzeului, Alexandru Gavrilaș.

Cu toate aceste percepții ale publicului român, ceramica artistică cunoaşte acum, peste tot în lume, un trend ascendent, devenind unul din mediile de expresie importante ale Artei Contemporane iar exprimarea sensibilităţii artistice folosind mijloacele materialelor ceramice, este la mare prețuire .

Ce se întâmplă la Cluj în timpul Bienalei

Bienala Internațională de Ceramică Cluj 2017, ajunsă la ediţia a treia este ”un adevarat festival al artei ceramice care cuprinde 16 evenimente diferite conexe cu arta ceramicii: expoziții de artă contemporană, un târg al meșterilor olari, proiecții de filme documentare despre ceramică, workshop-uri, conferințe și dezbateri publice și, nu în ultimul rând, o competiție a ceramiștilor din întrega lume la care un juriu internațional va premia cele mai bune lucrări.
Evenimentul central al bienalei este Competiția Internațională de Ceramică. Astfel, la această ediție au aplicat peste 220 de artișit proveniți din 47 de țări iar după selecția juriului, în sălile Muzeului de Artă din Cluj, ia naștere un peisaj complex, care reflectă într-o bună măsură, prin prezența a peste 100 de lucrări, momentul actual al tendințelor ceramicii pe mapamond” scriu organizatorii pe pagina de facebook a manifestătii internaționale 

Organizatorii notează și că o parte din manifestările conexe competiției internaționale pe toată durata Bienalei, sub titlul ”Ceramic Process – The Art of Fire”, la Muzeul de Artă din Cluj, la Centrul de Cultură Urbană Casino, dar și la Complexul Muzeal din Bistrița, vor avea loc proiecții de filme documentare sau mici eseuri cinematografice pe tema ceramicii.
Tot sub sigla bienalei, Bistrița organizează în două spații expoziționale, alături de alte câteva din Cluj, expoziții personale de ceramică a unor artiști consacrați, tocmai pentru a încuraja dialogul între generații:
Galeriile Arcade și Concentric din Bistrița. Organizatorii Bienalei spun și că expozițiile adiacente organizate la Bistrița sunt puse sub semnul conceptului de mobilitate culturală.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu