Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Azi intră în vigoare noua lege privind eliberarea deținuților. Penitenciarul Bistrița așteaptă clarificări

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Joi, 19 octombrie intră în vigoare noua lege care permite scăderea din pedeapsa totală a deținuților a zilelor efectuate  în condiții considerate grele. Practic noua lege, promulgată  în iulie anul acesta va acorda deținuților câte 12 zile la fiecare 60 executate în condiții considerate necorespunzătoare.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anunțat astăzi pe pagina de socializare că joi vor fi eliberate primele persoane încarcerate :  ”Dacă un deținut a stat 60 de zile în penitenciare în conditii necorespunzatoare, atunci se consideră că a executat 60 de zile plus șase plus șase, adică 72 zile..“Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au facut calculele. Mâine vor intra în libertate primii detinuți”, a precizat ministrul justiției într-o declarație făcută tot astăzi presei.

La Penitenciarul Bistrița nu vor fi mâine eliberări

Lucrurile nu sunt atât de clare însă când vine vorba însă de conducerile  Penitenciarelor. Astfel  la Penitenciarul Bistrița se așteaptă clarificări suplimentare: ” Deocamdată nu e cazul de eliberări mâine. Din câte știu eu, nu. Vom vedea cum evoluează lucrurile pentru că noi așteptăm clarificări de la București. Va fi o întâlnire, anunțată deja, a ministrului cu  directorii de Penitenciare și  judecătorii de supraveghere din fecare Penitenciar. O să fie o aplicare unitară. Deci așteptăm noi” a spus pentru Bistrița Express comisarul Cosmin Părăuan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistrița.

Legea se aplică pentru persoanele închise începând din 2012, de când România a primit prima decizie pilot privind condițiile vătămătoare din închisoare. Practic Penitenciarele ar fi trebuit să fie clasificate până acum în funcție de condițiile de detenție, legea precizând că obligativitatea apare la două luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, termen împlinit la mijlocul lunii septembrie. Aceeași lege fixa un termen de 4 luni de la apariția în Monitorul Oficial (nota red. sfârșitul lunii decembrie) a istoricului fiecărui deținut în parte și a condițiilor în care a fost închis , pentru a se calcula zilele care-i vor reduse din pedeapsă.

Care sunt condițiile care duc la eliberarea mai rapidă

Potrivit legii se considera conditii necorespunzatoare: condiții sanitare improprii in general, cum ar fi prezența gândacilor, șoarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei, lipsa apei calde curente, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilitatii de a folosi toaleta în privat si de a se respecta normele sanitare de bază precum si a cerințelor de igienă.

Share.

About Author

Lasă un comentariu