Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Semnale de alarmă trase de specialiști la dezbaterea educației pentru sănătate: România e în Evul Mediu la acest capitol

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Cultura pentru sănătate este în România la nivelul Evului Mediu” a atras atenția doctorul Doina Petri, fostul director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Bistrița Năsăud,  la dezbaterea organizată vineri de deputatul Cristina Iurișniți, inițiatoarea unei legi pentru introducerea în școli a unui opțional pe care elevii să-l aibă în curiculă cel puțin o dată la patru ani.

Medicul, care se ocupă de foarte multă vreme de educația pentru sănătate, a ajuns la concluzia că situația este mai mult decât îngrijorătoare  și că întreaga societate are un nivel precar în ceea ce privește cultura pentru sănătate în ciuda specialiștilor bine pregătiți pe care îi are, dar pe care nu-i consultă nimeni atunci când se iau decizii: :” România are un corp de specialiști foarte bine pregătit, susțin lucrări apreciate la congrese internaționale de profil, și totuși în țară nu-i întreabă nimeni de sănătate. Avem inclusiv la Bistrița doi specialiști de calibru, însă nu se ține cont de expertiza lor”  a afirmat doctorița Petri care a adaugat : ”La nivel declarativ stăm bine. Există o lege, 95/2006 care are declarate o mulțime de principii privind educația pentru sănătate Cine ține însă cont  de ele? Ministerul Sănătății nu are însă niciun specialist în educație pentru sănătate, nu se ocupă nimeni”.

Provocările sunt atât de mari și noi atât de rămași în urmă

Ea atrage atenția și că schimbările majore din modul de viață a ultimilor ani nu sunt luate în calcul de decidenți și preocuparea pentru a le face față par să nu interesează autoritățile: ”Provocările sunt atât de mari și noi suntem atât de rămași în urmă. De exemplu se preocupă cineva de ce anume  generează digitalizarea, ce efecte are asupra copiilor? Unii specialiști avertizează că pot provoca inclusiv sociopatii. Dar știm ceva despre asta? Dar despre informațiile care apar pe rețelele de socializare? De pildă e plin facebook-ul de rețete despre cum să slăbim, unele periculoase pentru sănătate.  Cum ne apărăm? Trebuie să începem de undeva.. Până nu avem un sistem bine pus la punct vorbim doar sporadic și nu vom avea o cultură pentru sănătate” sunt doar câteva dintre avertismentele lansate de medicul de la Direcția de Sănătate Publică.

Cât despre educația pentru sănătate, un opțional  pe care deputatul Cristina Iurișniți vrea să-l impuna ca studiu macar o data pe ciclul de învățământ, doctorul Doina Petri crede că ar trebui să devină disciplină obligatorie. ”E foarte complicat și așa ”-a spus deputatul USR. Îmi doresc să reușesc să fac măcar o breșă în sistemul Ministerului Educației, care susține că nu se mai pot face modificări în planurile cadru” a comentat ulterior la o emisiune TV Cristina Iurișniți.

Share.

About Author

Lasă un comentariu