Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ABERAȚIE: Primăria Sângeorz Bai ar trebui să aloce banii pentru referendumul de schimbare a primarului. Nu e clar ce se întâmplă dacă primăria n-are bani pentru asta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Referendumul pentru demiterea primarului din Sângeorz-Băi s-ar putea bloca din cauză vidului legislativ. Mai exact ce se întâmplă dacă Primăria, respectiv Consiliul Local  al cărui primar urmează să fie supus unui referenduum de demitere nu alocă buget pentru organizarea  consultării populare? Adică bani pentru organizarea secțiilor de votare, tipărirea  buletinelor de vot, plata membrilor secțiilor de vot și a celor din biroul electoral? Nimeni nu știe.

Subprefectul Ciprian Ceclan a recunoscut astăzi la ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud că în situația în care Primăria din Sângeorz Băi nu va aloca bani pentru desfășurarea propriuzisă a referendumului de demitere instituția prefectului nu prea are alternative: ”Comisia de organizarea a referendumului  trebuie să facă demersurile, adică să stabilească data referendumului și să solicite Primăriei să aloce buget pentru organizare și desfășurare, haideți să-i lăsăm să o facă” a declarat subprefectul Ceclan , care la întrebarea ziaristilor legată de ce spune legea că se poate întâmpla dacă Primăria nu va aloca bani  a răspuns: ” Nu este o reglementare în lege ce se întâmplă dacă nu alocă bani. E un vid legislativ. Vom depune sesizare dacă nu se întâmplă. Nu eistă o reglementare clară în lege”.

Primarul și-a numit  reprezentant în comisia de organizare

O altă chestiune în jurul căreia existau neclarități era completarea comisiei pentru referendum cu reprezentanții primarului, care este supus procedurii de demitere, respectiv a Consiliului Local, iar legea avea proceduri neclare și în această privință.

Subprefectul Ceclan a explicat marți că primarul Traian Ogâgău și-a desemnat în cele din urmă, luni, un reprezentant, însă nu și Consiliul Local Sângeorz-Băi, singura dintre cele 5 instituții (Judecătoria Năsăud, Consiliul Judetean BN, Instituția Prefectului, Primarul localității) care nu a făcut-o încă, deși a fost invitat de trei ori: ”În data de 23 octombrie am primit  a 4-a nominalizare, cea din partea Primarului, până acum în urma celor trei solicitari facute de Instituția Prefectului către Consiliul Local nu am primit niciun răspuns. Ieri, 24 octombrie  am trimis o ultimă solicitare Consiliului Local  în care le-am cerut să vină cu un reprezentant până la sfîrșitul lunii octombrie. În caz contrar, condițiile sunt îndeplinite: la începutul lunii noiembrie o sa dăm ordinul de prefect cu patru reprezentanți. Dacă ei în Consiliul Local consideră că solicitările a peste 25 % din locuitorii orașului nu sunt importante, asta e”. a mai spus subprefectul care a adăugat: ”Așa cum am declarat încă de la început: după ce avem acesti reprezentanti, dăm ordinul de prefect la începutul lunii noiembrie și comisia e cea care hotărăște ce se întâmplă, pentru că nu instituția prefectului se ocupă de organizare, așa cum se tot vehiculează prin presă”.

Semnăturile nu au fost verificate de poliție

Subprefectul spune că din cele 2996 de semnături depuse la Instituția Prefectului pentru organizare a referendumului de demitere, în jur de 100 de semnături n-au fost în regulă din punctul de vedere al instituției prefectului, în sensul că lipseau elemente clare de identificare, însă că și fără acestea ar fi îndeplinite condițiile legale, de 25 % din numărul total al alegătorilor, respectiv 25 % pe fiecare localitate din componența UAT Sângeorz Băi. Subprefectul a mai precizat și că semnăturile n-au fost verificate de poliție pentru că s-a considerat ca nu e necesar: ”sunt pe proprie răspundere, nici atunci când se strîng semnături pentru depunerea candidaturilor înainte de alegeri nu se verifică”, a explicat Ciprian Ceclan, subprefectul de Bistrița-Năsăud.

Share.

About Author

Lasă un comentariu