Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pensiile anticipate ar putea crește datorită schimbării prin lege a algoritmului de calcul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cei care s-au pensionat anticipat din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor. Asta precizează un proiect legislativ care a trecut marți de Camera Deputaților, dar și de Senat în luna septembrie, și așeaptă doar promulgarea de către președintele Iohannis  în iulie 2016.

Practic legea le face dreptate celor cu pensie anticipată obținută înainte de iulie 2016, când s-a schimbat algoritmul de calcul. Începând din 17 iulie 2016, „cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, dar prevederea mai avantajoasă nu se aplica tuturor pensiilor anticipate de la momentul intrării în vigoare a actualei legi a pensiilor din 2 ianuarie 2011.

Potrivit noului proiect legislativ, recalculările nu se vor face din oficiu, ci doar la cerere, însă aceasta nu va putea fi operată  decât după ce legea trecută de promulgare este publicată în Monitorul Oficial.

Deputatul Suciu a anunțat pe facebook că a votat legea

 

Citește cum arată în întregime proiectul votat de ambele camere ale Parlamentului: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16495

Deși nu s-a numărat printre inițiatori, de altfel doi parlamentari ai PSD, deputatul bistrițean Daniel Suciu a ținut să transmită pe facebook că a votat proiectul legislativ:”Am votat pentru acest proiect legislativ. Cred că orice inechitate trebuie și poate să fie înlăturată atunci când există bunăvoință și interes. Pentru o categorie întreagă de pensionari este o veste bună și mă bucur că proiectul a fost susținut de toate partidele.

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

    • Simona Bozbici în

      Tot ce știu este că a fost promulgată recent de presedinte, în 17 noiembrie. Este
      Legea nr.216/2017, conform site-ului Camerei Deputatilor, deci ar trebui sa fi aparut deja in Monitorul Oficial. Vom verifica si o sa scriem maine un alt articol sa vedem daca nu cumva are nevoie si de norme de aplicare.

Lasă un comentariu