Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Oficialii de la patrimoniu recomandă municipalității să cumpere Casa Ion Zidaru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autoritatea publică locală, respectiv Primăria Bistrița  ar trebui să-și exercite dreptul de preemțiune și să cumpere Casa Ion Zidaru.Recomandarea a fost făcută în ultima ședință de Consiliu Prefectural de Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Alexandru Uiuiu.

Aceasta a explicat că sunt câteva monumente istorice în județ de o importanță excepțională, în cazul cărora autoritatea publică ar trebui să-și exercite dreptul de a face o ofertă înaintea altor cumpărători și a nominalizat în mod special imobilul din Piața Centrală.

Fosta casă a judelul decapitat Andreas Beauchel și ulterior a celebrului arhitect Johannes Murator, clădirea  ar fi și prin istoria de peste 600 de ani, dar și prin amplasare, o investiție pe care autoritatea locală s-ar impune să o facă, a apreciat șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, care a lăsat să se înțeleagă că la instituția sa a ajuns documentele transmise de proprietarii actuali ai casei. ”Dreptul de preemțiune trece tot pe la noi” a spus Uiuiu, care a mai explicat și că nu sunt șanse ca Statul român să-și exercite acest drept prin Ministerul Culturii, însă că autoritatea publică locală ar trebui să o facă.

Așa cum Bistrița Express a scris recent, actualii proprietari ai Casei Ion Zidaru au primit o ofertă de la un Fond de investiții elvețian și au înaintat documentele pentru exercitarea dreptului de preemțiune, obligatorie pentru monumentele istorice de clasă A, către Ministerul Culturii și Primăria Bistrița. Doctorul Gabriel Roșca, proprietarul principal și-a exprimat speranța ca măcar în ultimul ceas orașul Bistrița  să facă prin conducătorii săi o ofertă pentru a deveni proprietarul clădirii, așa cum a mai fost în urmă cu sute de ani. Casa, în care a funcționat un restaurant este închisă de mai bine de trei ani, de proprietarii care s-au temut că sunt expuse distrugerii vitraliile sau elemente de arhitectură. Casa a fost reabilitată în anii 2000 de același arhitect care a reabilitat-o și în anii 70. Citiția aici ce spune Gabriel Roșca despre propunerea de cumpărare făcută de fondul elvețian:

Proprietarii celebrei case ”Ioan Zidaru” în negocieri de vânzare cu un fond elvețian de investiții. Ei și-ar dori însă ca imobilul să fie cumpărat de municipalitate

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu