Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un pensionar din Bistrița a obținut câștig de cauză în instanță împotriva unei bănci care i-a reținut o sumă nejustificat de mare din pensie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un pensionar din județul Bistrița-Năsăud, V. Moldovan, care se judecă de 4 ani cu o bancă și un executor judecătoresc din Cluj, care i-au poprit pensia pentru un card de credit, a reușit să obțină o decizie judecătorească de restituire a unei părți importante din bani.

De fapt omul a obținut la interval de un an de zile  două decizii judecătorești favorabile, în  ambele evidențiindu-se faptul că o mare parte din banii de pensie i-a fost reținută nejustificat.

O instanță a Judecătoriei Cluj a stabilit în urmă cu o lună că Bancpost  trebuie să-i restituie pensionarului mai bine de 8100 de lei  din cei 11000 de lei reținuți din pensie prin poprirea făcută la Casa de Pensii Bistrița-Năsăud  încă din septembrie 2013 ( prin dosarul execuțional 1764/2012)și să plătească în favoarea acestuia  1300 de lei cheltuieli de judecată.

Practic este vorba de un al doilea proces caștigat de pensionar, unul de executare a băncii pentru banii reținuți în plus, denumit în termen juridici, întoarcere de executare.

Anul trecut, în octombrie pensionarul  a obținut o altă decizie, parțial favorabilă împotriva băncii cu care avusese contractul de credit dar  și a executorului judecătoresc care i-a întocmit dosarul de executare. Însă, deși decizia de atunci stabilea că V. Moldovan nu mai are datorii de plată către banca în cauză încă din 2015 , ba chiar trebuie să i se restituie banii, a fost nevoie de o a doua chemare în judecată pentru a avea șanse de a-și primi banii. Și această a adoua decizie a fost atacătă de bancă în apel, în urmă cu două săptămâni, așa că pensionarul mai trebuie să aștepte judecarea apelului. Aici este decizia instanței care i-a dat dreptate în septembrie 2017:

ttp://portal.just.ro/211/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000338051&id_inst=211

si decizia instanței care a i-a dat câștig de cauză parțial  în octombrie 2016:http://portal.just.ro/211/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000228332&id_inst=211

Drumurile prin instanțe l-au costat scump

Pe rol bistrițeanul a mai avut procese îndreptate împotriva Bancpost. Unul de suspendare a plății în 2014, respins de instanță și un altul  inițiat în luna mai, în solidar cu Biroul unor executori judecătorești, pentru executarea Bancpost-ului, însă judecătorii din Cluj au declinat cauza către Judecătoria București, pe motiv că sediul central al băncii e în capitală. Toate acestea au fost deschise doar după plata taxei de timbru și a avocaților. La acestea s-au adaugat plata experților contabili. De altfel decizia din octombrie anul trecut, admisă în parte, arată cât a plătit și cât era obligată să-i restituie numai din taxele de judecată  banca în solidar cu executorul : 4000 de lei numai pentru expertul contabil și 3200 de lei cu avocatul, în total 7200 de lei numai în acel proces. Pentru a nu plăti toți banii deodată, instanța i-a admis însă să plătească taxa pentru expert contabil în rate de câte 62 de lei.

Casa de Pensii Bistrița-Năsăud areun angajat care se ocupă numai de popriri

Directorul Casei de Pensii Bistrița-Năsăud, Teodor Chiciudean nu-și amintește foarte bine cazul lui V. Moldovan, și spune că cel mai probabil acesta și-a stabilit după pensionare domiciliul în județul Cluj, însă a rămas cu dosarul la Casa de Pensii din Bistrița-Năsăud, situație în care se găsesc mulți alții. Deoarece Casa de Pensii nu a avut calitate procesuală, actele din instanță, inclusiv încheierea nu aveau de ce să ajungă în Bistrița-Năsăud.

Teodor Chiciudean spune însă că numărul celor cu pensii poprite  lunar este unul mare, motiv pentru care Casa de Pensii Bistrița-Năsăud a fost obligată să desemneze un angajat care să se ocupe numai de popriri. ” Sunt în medie cam 300 lunar cu pensii poprite din cei cam 60 de mii câți avem în plată, iar numărul fluctuează de la o lună la alta. Li se poate popri cel mult o treime din pensii, dac sunt pensii mai mari, dacă sunt mai mici, treilea se aplică doar asupra sumei de 520 de lei. pentru că oamenii trebuie să mai aibă și cu ce trăi. Mulți fac credite pentru copiii lor, unele , mai ales acelea pentru Prima Casa sunt greu de dus și aici apar multe probleme” explică directorul Casei De Pensii Bistrița-Năsăud. El spune însă că foarte puțini ajung să se judece cu băncile, din cauza taxelor mari și a avocaților care nu și-i prea pot permite.

 

Sursă foto.: ziarul Național(arhivă)

.

Share.

About Author

Lasă un comentariu