Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Protestul medicilor de familie: ”suntem meserie liberală, dar profesăm pe tarife pe care nu le putem negocia și contracte stabilite unilateral”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicii de familie sunt extrem de nemulțumiți de finanțarea serviciilor lor, birocratizarea care a depășit orice standarde și în general de relația cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Nemulțumirile care trenează demult au răbufnit astăzi după ce creșterea majorității salariilor din sistemul medical public  i-a lăsat cu aceleași finanțare, însă cu presiunea de a plăti cu salarii mai mari personalului  mediu medical din cabinetele individuale. Povara financiară a ajuns atât de mare încât unii se plâng că după toate plățile nu rămân după munca lor nici cu de 2000 de lei net. Astăzi în toată țara medicii de familie au protestat în fața Prefecturilor.

În Bistrița-Năsăud patru  medici reprezentând  Asociația Medicilor de Familie din județ, respectiv Colegiul Medicilor au protestat astăzi în fața Prefecturii cu pancarte, în cadrul unui miting, care a fost autorizat cu câteva minute înainte.

Medicii, majoritatea din conducerea asociației spun că i-ar fi însoțit și restul colegilor, dar și pacienții care s-au solidarizat cu acțiunea lor, dar au avut rezerve  că nu vor obține la timp aprobarea pentru miting. Acțiunea a fost una declanșată la nivel național și va fi urmată de un mare miting în 15 noiembrie la București, dar și de alte acțiuni. ”Dacă o singur zi s-ar închide în țară toate cabinetele de medicină de familie, tot restul sistemului ar fi copleșit. Noi asigurăm 80% din apelurile la medici și totuși avem cea mai proastă alocare de resurse” a avertizat pentru BistrițaExpress doctorul Tiberiu Podani, unul dintre medicii care a manifestat astăzi în fața Prefecturii.

” Nu e în regulă că bugetele medicilor de familie pe cabinet nu s-a modificat iar pretențiile salariaților sunt tot mai mari, iar problema este ca primești un buget pe prestări servicii și nu interesează pe nimeni cu cât rămâni tu ca administrator. Tu trebuie sa-și rezolvi problemele în cabinet, să-ți plătești cheltuielile , taxele și dacă rămâi și tu cu ceva, atunci foarte bine. Ar trebui sa existe un nivel minim garantat pentru salarii. Eu am 37 de ani în profesie, dar pe nimeni nu interesează vechimea. În același timp un tânăr coleg, nou în profesie, dar  care are cabinetul în vârful dealului dar are spor de condiții de 50 % are un venit mai mare decât am eu după mai bine 35 de ani de vechime de meserie. Deci iarasi nu e în regulă. Nu se evaluează nicăieri calitatea actului medical, sunt absolut ușurele criteriile de apreciere, toate sunt evaluări numerice, nu calitative, cele pe care le face CJAS” se plânge doctorul Podani.

Banii de impozite nu se întorc în sistemul de sănătate se pierd într-o gaură neagră

Apoi contractul  cu CJAS este unilateral, nu se negociază, un alt motiv generator de frustrare:” Impozitarea e excesiva: eu plătesc până la 50 % impozite, care însă nu se întorc în sistemul de sănătate, ci intră în bugetul general, deși aici sunt banii asiguraților. dar nimei nu sesizeaza tabăra asta. Impozitul intră într-un buzunar mare și nu se știe ce se întâmplă acolo. Apoi nouă ni se transferă sarcini suplimentare de la DSP, de la CJAS, deci contractul se schimbă din mers, adica nu stabilesc niste criterii inițiale și se merge pe ele, ci se tot adaugă din mers. Apoi de birocrația excesivă nu mai vorbesc. Sunt lucruri complicate și dimpăcate nu se întrevede rezolvarea lor. Cert este ca e o finanțare insuficientă, pentru ca niciodata nu suntem întrebați cât e valoare prestației noastre. În meseriile liberale notarul își știe tariful, avocatul la fel, numai pe noi nu ne întreabă nimeni” a mai spus Podani din lunga lista de nemulțumiri care i-a scos în stradă pe medicii de familie.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu