Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Untul pe punctul să devină produs de lux: prețul a crescut în 2 luni până la 50%. Vezi ce spun producătorii din Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prețul pachetului de unt a crescut la raft în mod accelerat: dacă în septembrie pachetul standard de 200 de grame putea fi cumpărat cu 5 până la 8 lei, în funcție de grăsime dar și de marcă, la sfîrșitul lunii octombrie-început de noiembrie  prețul a săltat semnificativ. Acum  pachetul de unt, cel cu 65% grăsime nu mai poate fi cumpărat fără 7,3 lei, însă prețul pentru cel cu 82-83 % grăsime poate sări de 10 lei și uneori ajunge chiar și la 12 lei pachetul.

Retailerii se tem însă că până de Crăciun untul să mai adauge alți bani la prețul de achiziție, în condițiile în care piața europeană, și în special Franța, mare consumatoare de unt pentru produse de patiserie se confruntă din august chiar cu o criză a untului, pusă pe seama scăderii producției de lapte.

Cum a ajuns supraproducția de lapte de anul trecut să contribuie la criza untului de acum

Specialiștii sanitar-veterinari bistrițeni cred că pe lângă problemele generate de criza de pe piața internațională, există atât cauze legate de tehnologia achiziționată de producători care au renunțat la producția de unt pentru brânzeturi, cât și opțiunea unora pentru folosirea laptelui praf, după ce au fost nevoiți vara trecută să-și transforme surplusul de lapte în lapte praf.

”Anul trecut a fost un excedent de lapte pe piață și mulți producători mai mari  și-au transformat excedentul în lapte praf . Acum unii lucrează cu lapte praf și la reconstituire nu mai pot face din lapte praf smântănă pentru unt. Asta pe de o parte, iar pe dea altă parte  mulți producători nu mai extrag unt, care necesită grăsime foarte mare  și fac alte produse, după ce au ajuns la concluzia că nu mai merită să facă unt. Unii au renunțat și la tehnologia de separare și au alte tehnologii.”explică doctorul  Ioan Bogolin, directorul general de la DSV Bistrița-Năsăud, cauzele crizei untului. El crede că situația prețului s-ar putea regla de către piață, după ce producătorii vor ajunge la concluzia că prețul îi stimulează să producă unt.

Administratorul de la LactoMuntean Teaca, Simion Drecșan, unul dintre puținii producători de lactate care mai produce unt în Bistrița-Năsăud spune că excedentul de lapte de vara  anului trecut, combinat cu problemele din UE legate de embargoul cu Rusia au legătură cu această situație: ”Multe firme mari au făcut lapte praf vara trecută din producția foarte mare de lapte. Chiar și în județul nostru au fost care au făcut. Vara trimiteau cisternele la Remetea unde se face lapte praf. Și au făcut lapte praf, au depozitat și iarna când e mai puțin lapte crud folosesc lapte praf. Și-și fac producția din lapte praf . Ori din lapte praf nu ai cum să faci unt. Și când firmele mari nu au unt pe piață iau de la astea mai mici ..Și atunci nu numai eu ofer unt, că noi facem de 85% grăsime, dar și cel de 65% și cel cu 65% ajunge să-l dea mai scump al lui decât al nostru de 83%. . Și nu se găsește cât e cerere . Apoi, o altă explicație e că nu prea mai intră unt din afară cu această criză pe piața internațională, și atunci când nu este ofertă, cu cererea mai mare crește și prețul” explică Simion Drecșan pentru Bistrița Express.

Prețul crescut la unt, dar și la ouă, unde majorarea este de peste 50%, va aduce cu sine creșterea prețului produselor de patiserie și cofetărie.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu