Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrițenii și-au înființat firme pe bandă rulantă anul acesta. Apetitul antreprenorial s-a mai temperat odată cu toamna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reducerea taxelor de la Registrul Comerțului cu 1 februarie a avut ca  efect imediat un apetit crescut pentru înființarea de firme și pfa-uri. Numărul societăților comerciale, pfa-uri și alte forme de activitate antreprenorială nou înființate a crescut în Bistrița-Năsăud anul acesta față de 2016 cu 45,49% de procente, arată statisticile Registrului Comerțului.

Creșterea se plasează în trendul județelor cu un PIB peste medie, în timp ce la nivelul celorlalte, cu PIB scăzut precum Teleorman, Olt, Vaslui creșterea înregistrărilor de firme, cu toate taxele scăzute la un nivel simbolic n-a ajuns la 20%. Pe cifre brute, în primele 9 luni din 2017 bistrițenii au înregistrat 2162  de SRL-uri, SA-uri, PFA-uri noi față de  1486 de societăți, în aceeași perioadă din 2016.

Cea mai fructoasă perioadă pentru înființarea de firme a fost luna iunie când au fost înregistrate 416 entități juridice noi în Bistrița-Năsăud, urmat de luna mai cand au fost create 331. Potrivit directorului de la ORC Bistrița-Năsăud, Ioan Turc creșterea a fost influențată și de deschiderea unor programe precum Start up Nation, cu un mare număr de aplicanți, dar și altor programe cu finanțare europeană. Cea mai slabă lună a fost ianuarie, când au fost înființate abia 45 de entități juridice noi în Bistrița-Năsăud. Apetitul pentru înființarea de firme a scăzut însă în luna septembrie cu 158 de SRL și PFA, și tendința de scădere va fi trendul până la finalul anului: ” incertitudinea legata de schimbarea Codului Fiscal a avut ca efect temperarea spiritului antreprenorial” a explicat un consultant fiscal pentru Bistrița Express.

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat ar putea avea ca efect însă o creștere a numărului PFA-urilor nou înființate pentru companiile care vor dori sa înlocuiasca contractele de muncă cu altele de colaborare cu pfa-uri deschise de foștii lor salariați.

Share.

About Author

Lasă un comentariu