Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Revoluția fiscală găurește bugetul Bistriței, odată cu al marilor orașe. Primarul Crețu revoltat că municipalitatea va pierde bani: ” va fi devastator”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Modificările Codului Fiscal care urmează să fie adoptate miercuri prin ordonanță de urgență  produc pierderi de milioane de euro inclusiv bugetului  marilor orașe prin reducerea impozitului pe venit de la 16 % la 10% .

Cum aceasta este una dintre principalele surse de venit ale administrațiilor locale, care primesc pe actualul Cod Fiscal 41 % din banii colectați, (din cei 16% deveniți 10%) măsura afectează substanțial în special bugetul marilor orașe, 22 la număr. De altfel Asociația Primarilor de municipii a purtat două zile la rând negocieri cu premierul Mihai Tudose pentru a compensa pierderile calculate la milioane de euro. A reușit să obțină ca în loc de 41 % din totalul veniturilor colectate să-i revină o cotă ceva mai mare, de 43 % din ce se colectează la nivelul unității administrative.

Nu e clar câte milioane pierde Bistrița

Primarul Ovidiu Crețu a declarat pentru Bistrița Express după ședința de Consiliu Local de marți, înainte de a afla despre majorarea cotei la 43 %, că rezultatul pentru Bistrița va fi devastator:  ” n-am făcut o socoteală, dar va fi devastator. Și nu am socoteala să știu exact, însă ceea ce se întîmplă  se întâmplă, și o spun indiferent ce Guvern este acolo, se duce în centralizare. Deci se duc banii acolo. Boc ne-a luat de la 47% la 41%  și acuma vin ăștia să radă tot. Ne-au luat și marile unități economice. Am condamnat atunci când ne-au luat și marii contribuabili, voi condamna și acuma. Nu am datele încă. Până acuma veneau banii ăștia, acum nu-i mai avem”. Primarul Ovidiu Crețu spune că nu știe încă ce anume va afecta din proiecția bugetară a anului viitor, dar ar putea fi vorba de investiții și chiar servicii, care dacă e cazul ar putea fi tăiate: ” oricum șansa pentru investiții rămân fondurile europene” conchide primarul Crețu.

După întrevederea de astăzi dintre reprezentanții Asociației primarilor de municipii și premierul Tudose, primarul Gheorghe Falcă a declarat că și în cazul unei cote de 43 % din impozitul pe venit care să rămână bugetelor locale, adică dacă promisiunile Guvernului de ajustare vor fi onorate municipiul Arad va pierde anul viitor  în jur de 8 milioane de euro.

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Nu municipaltatea pierde bani ci angajații primăriei. Nu investițiile în Bistrița suferă (fiindcă acestea suferă oricum, cu sau fără modificări fiscale) ci poate salariile angajațiilor primăriei. De aceea e supărat primarul. O scădere a fiscalității este un lucru bun, în condițiile fiscale de azi ale României, indiferent cum o luăm. Bugetele sunt ineficient folosite oricum.

Lasă un comentariu