Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

OPINIE: E rău de tot când și primarii PSD denunță măsurile înțeleptului partid. E și mai rău când vrei să atârni orașele prospere la mâna Guvernului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ăștia vin să radă tot” sau ” va fi devastator”a fost răbufnirea pe care a avut-o primarul Bistriței, Ovidiu Crețu atunci când l-am întrebat ieri câți bani va pierde bugetul orașului dintr-una din măsurile așa numitei revoluții fiscale a Guvernului Tudose. N-a calculat câți, sau poate și-a făcut un calcul, dar nu-i vine să creadă. Oricum e vorba de bani mulți, milioane de euro, pentru că ordonanța din miercurea neagră  atacă una din principalele surse de venituri bugetare, dacă nu chiar principala: impozitul pe salarii. Scade impozitul de la 16 la 10 %, câștigă și bugetele locale  mai puțin. Cu peste 35 % spun unii.  E simplu. Sigur că aici suferă orașele și mai ales cele mari, care nu trebuie să stea cu mâna întinsă la Guvern, insă comunelor, sau majorității lor, cele fără investiții private, puțin le pasă. Pentru cele care n-au păduri, sau alte surse de prosperitate, relația bună cu Consiliul Județean, culoarea politica de sezon și o mână întinsă care să ceară ajutor, e tot ce contează. Iar omul simplu, cu tot tăvălugul de măsuri nu simte nimic în buzunar, că e 10 %, că e 16%. Dacă nu credeți, întrebați finanțiștii de ce. Se întreabă și ei cui folosește ajustarea de impozit de la 16 la 10%, o măsură luată fără nicio evaluare de impact.

Cu căciulile în mână la Guvern

Revenind la Crețu, primarul  a comparat vremurile de azi cu cele când stătea Boc la butoane ( vă amintiți ce a fost). Numai Boc a mai atacat veniturile oraselor, dar a atacat în altă parte, la cota care revine din total venituri încasate. În logica celor de la PSD e cea mai gravă comparație, atunci când îl pui în aceeași galerie pe unul de-al tău cu Boc, tăietorul a un sfert la sută din salariile bugetarilor, în vremuri, să nu uităm, de mare cumpănă financiară.  Acum suntem însă pe creștere economică, alte vremuri deci. Și nu doar Crețu a ieșit la atac când a fost lovit la bani, mă rog la banii orașului, a făcut-o și Gabriela Firea înainte de reuniunea primarilor cu premierul. Au ieșit de acolo cu un sfert de promisiune și cu povești despre PNDL pe care nu le crede nimeni.

Mulți când au citit despre reacția primarului Bistriței și-au spus și au spus: ” și ce dacă ia Guvernul milioanele din bugetul Bistriței? Mai bine să le ia, decât să se ducă în pârtie sau mai știu în ce găuri negre. Ori pe salarii. Că oricum primarul tot nu știe să-i cheltuie”. Fals. Argumentul în sine e periculos. Dacă iau acuma, iau și mai târziu. Iau și peste 4 ani. Credeți că revine cineva la cota de impozitare inițială? Vă aduceți aminte când au majorat TVA-ul la 24% de la 19 și  câți ani au trebuit să dea lucrurile înapoi?

Dar știți de ce e periculoasă măsura asta așa zis mieroasă? Pentru că  atacă baza veniturilor viitoare ale Bistriței, pentru că o subjugă și-i subjugă viitorul. așa cum pune sub semnul întrebării viitorul orașelor mari , a polilor care generează dezvoltare în această țară. Care se dezvoltă, vorba primarului din Oradea  și s-au dezvoltat în pofida șicanelor unui centru despotic. Care au generat ele însele poli de prosperitate. Să le încolonezi frumos la mila guvernului, indiferent care este acesta, e aproape o crimă.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Primare amu-i momentu ! Baga mare si mai fa vreo doua partii pt. incepatori si pensionari, vreo doua custi pt. veverite si vezi ca o mai ramas locuri goale si mai putem plasa niste mere din plastic prin intersectii. Hai , pana nu se gata si banii de salarii si de curent de la Primarie.

Lasă un comentariu