Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR vrea să scoată penalii din funcții prin inițiativă cetățenească. Au nevoie de o jumătate de milion de semnături să schimbe Constituția

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

USR strânge semnături pentru  o inițiativă cetățenească ce va cere modificarea Constituției pentru a stopa accesul persoanelor cu probleme penale în funcțiile de demnități publice ale statului român. Conducerea USR și-a anunțat intenția într-o conferință de pres,  imediat după începerea ședinței de guvern, cea cu adoptarea ordonanțelor fiscale și spune că crizele politice din România nu vor înceta până nu le va fi barat accesul la conducere a unor asemenea persoane cu probleme penale: ” România nu poate fi un stat european dacă acest deziderat nu e îndeplinit. Nu buna credință a Parlamentului a salvat țara de ordonanța 13 ci presiunea străzii. Uniunea Salvați România inițiază strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească ce transpune în Constituție cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul acesta în stradă: fără penali în funcții publice” a declarat Dan Barna, președintele USR.
Uniunea Salvați România a menționat într-un comunicat de presă că se impune introducerea acestei interdicții în Constituție în contextul asaltului asupra Justiției pe care  l-a început imediat după preluarea puterii, cu OUG 13 și care a culminat după 9 luni cu proiectul de modificare a legilor justiției ce subminează independența magistraților și anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu.

Cum arată textul inițiativei

Dan Barna a dat publicității și textul inițiativei:  ”nu pot fi aleși în organele administrației publice locale , în Camera Deputaților, în Senat sau pentru funcția de președinte a României, cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pdedeapsa inchisorii, pentru infractiuni savârsite cu intenție. ”Este o precizare foarte clară a unui principiu important pentru  România care ar trebui sa redvină un statut european de drept. Să nu mai fie supus capriciilor persoanelor cu probleme penale aflate în funcții” a mai spus Dan Barna, care crede că atâta vreme cât legislația este restrictivă cu Guvernul, dar nu și cu Parlamentul oameni ca Liviu Dragnea pot ajunge să conducă țara din postura de șef al Camerei Deputaților.
“USR s-a opus cu toată forța și a organizat primul protest din Parlamentul României împotriva OUG 13, dar sutele de mii de oameni din stradă sunt cei care au reușit cu adevărat să blocheze această tentativă a coaliției PSD-ALDE de salvare a corupților. De aceea, USR face din nou apel la români să semneze această inițiativă pentru a reuși împreună să oprim asaltul asupra Justiției. Sperăm că majoritatea PSD-ALDE nu își va permite să blocheze în Parlament o inițiativă cetățenească semnată de peste 500.000 de oameni, așa cum a făcut-o până în prezent cu toate proiectele inițiate de opoziție pentru a curăți politica românească”, a declarat Dan Barna, presedintele USR.

Întrebat de ce nu inițiază direct din Parlament modificările, președintele USR  a răspuns: ”Experiența ne-a arătat că inițiativele noastre au fost blocate sau respinse de majoritate, vom folosi evident mijloacele acțiunii parlamentare, însă această inițiativă ca ajunge în Parlament având în spate cele 500 de mii de semnături ale străzii, care nu pot fi ignorate” a mai spus liderul USR.

Cristina Iurișniți cheamă oamenii să semneze inițiativa

Deputatul Cristina Iurișniți a anunțat pe facebook demararea campaniei de semnături inițiată de partidul său și spune că nu trebuie să lăsam ca România să eșeueze ca stat democratic: ” USR initiaza o campanie cetățenească de strângere de semnături pentru a interzice prin Constituție penalii în funcții publice! Noi din Parlament si voi din strada, impreuna ne propunem sa schimbam mentalitati pentru a merge mai departe! Nu vrem sa esuam ca stat democratic! Sa nu ne mai miram de bombele fiscale pe care ni le-au servit pentru a-si salva minciunile electorale!” a mai spus Cristina Iurișniți

Share.

About Author

Lasă un comentariu