Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Criza de anestezice a lovit și cabinetele stomatologilor bistrițeni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicii stomatologi din Bistrița-Năsăud fac economii la anestezice după ce acestea au devenit de negăsit la furnizori. Cei care nu mai au rezerve de anestezice apelează la cunoștințe pentru a le procura serul din străinătate, cu un preț evident mai mare decât cel cu care cumpărau de la distribuitori. Practic criza anestezicelor stomatologie a apărut în România după ce doi dintre furnizorii care au autorizație de punere pe piață de la Agenția Națională a Medicamentelor au anunțat probleme cu aprovizionarea la producători: producătorul german ar fi sistat producția după ce n-a mai putut să se aprovizioneze cu o substanță activă, iar cel francez și-ar fi epuizat stocurile pentru România, piață care ar fi rămas descoperită după ce germanii au întâmpinat probleme.

Ce spun medicii bistrițeni

Față în față cu criza anestezicelor stomatologii bistrițeni se descurcă și ei cum pot: unii își procură substanțele din Ungaria, alții comandă câteva cutii de prin alte țări, așteptând să treacă perioada  de austeritate, iar pentru urgențe chirurgicale majore se mai împrumută între ei. Spun însă că nu vor face față dacă furnizorii prelungesc mai mult de o lună lipsa de aprovizionare: ”Unii care mai aveau stocuri câteva cutii mai fac față, alții apelează la cunoștințe din străinătate, de unde cumpără ceva mai scump, însă dacă această criză durează devine o problemă. Eu am cerut acum de la un coleg din Danemarca, și să văd cât costă. Recent i-am dat unui coleg pentru o intervenție chirurgicală mai complexă un anestezic mai tare, medici se mai împrumută între ei” explică doctorul Marius Pop, președintele Asociației Medicilor Stomatologi din Bistrița-Năsăud. El spune și că zvonurile că medicii vor scumpi prestațiile din cauza  anestezicelor care se procură mai greu nu este întemeiat: ” nimeni nu mi-a spus că va scumpi tarifele. Eu unul nu o să fac asta. Cred că mai degrabă e o speculație . Sper că aceast criză va fi ceva temporar, furnizorul m-a asigurat că în două săptămâni s-ar putea relua furnizarea de la producătorul fracez”, mai spune doctorul Marius Pop. El  mai spus și că xilina, produsul românesc utilizat ca anestezic, este un ser folosit doar pentru intervenții foarte ușoare și că nu poate înlocui anestezicele germane, franceze sau chiar spaniole.

Director al unei firme de distribuție de produse și medicamente de uz stomatologic, Adrian Florin Chereji spune că foarte puțini distribuitori din România vând anestezice din cauza condițiilor  impuse de Agenția Națională a Medicamentului, pe care le consideră mult mai stricte decât alte agenții europene. El mai spune că actuala criză a anestezicelor de uz stomatologic are șanse să se prelungească în condițiile în care doar trei producători din Germani, Franța și Spania au reușit de-a lungul timpului să primească autorizație de punere pe piață în România: ” în vară a dispărut Ubistezin de pe piață, unii și-au făcut stocuri, alții nu, mulți stomatologi nu mai au și sunt disperați Costa 90-100 și acum se vinde cu 300.” explică acesta.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu