Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Castelul Teleki de la Posmuș salvat de la dărâmare cu 4,8 milioane de euro. Contractul va fi semnat astăzi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Castelul Teleki din Posmuș, folosit  odinioară ca zonă de recreere și distracție pentru protipendada din Budapesta și Viena, ar putea să-și recâștige strălucirea de altădată, datorită unui proiect european de 4,8 milioane de euro, câștigat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Regional, axa 5.1, iar contractul de finanțare a fost semnat astăzi la sediul ADR Nord Vest, a anunțat pe pagina de facebook, președintele CJ, Radu Moldovan.

După reabilitare, castelul care se află într-o avansată stare de degradare, va deveni un spațiu deschis publicului cu săli expoziționale, săli de conferință, ateliere de creație artistică, spații de întruniri și primire turiști. Castelul cu cinci corpuri de clădire a fost preluat de Consiliul Județean încă de pe vremea fostei administrații, di 2008 ,când a fost realizat și un prim studiu de fezabilitate, însă lipsa banilor a blocat proiectul de atunci.

4 ani va sta în reabilitare

Lucrările de reabilitare sunt programate să se întindă pe 4 ani, însă starea în care se află castelul ridicat prin 1760, dar transformat în anii 60 în CAP justifică termenul îndelungat. Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, Alexandru Uiuiu spune că vestea semnării contractului de reabilitare pentru Castelul de la Posmuș este una dintre cele mai bune pentru patrimoniul din județ de anul acesta:”Avizul pe care l-am dat în trecut este valid. E o oportunitate pentru monument să-i dea o utilitate.  I-au spus centru cultural, dar  poate folosi și ca centru de conferințe pentru universități, companii, etc și-și poate susține ulterior cheltuielile. Chiar dacă e izolat, zona din jur are potențial. Acolo este și un stejar secular de 600 de ani, poate fi pus excelent în valoare, locul are și legendele lui. Protipendada Budapestei și Vienei venea acolo la vânătoare, veneau cu calești acolo, era o zonă de lux creată de contele Teleki și poveștile din trecut pot fi exploatate” crede Alexandru Uiuiu, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu Bistrița-Năsăud.

Castelul Banffy de la Cluj intră în aceeași perioadă în reabilitare
Și castelul Banffy din Bonțida va fi reabilitat cu bani de la POR. Contractul de finanțare pentru castelul Banffy , semnat tot în această lună are o valoare de 5,1 milioane de euro și prevede reabilitarea clădirilor și a parcului înconjurător. La final Castelul Banffy va deveni tot centru cultural cu săli de expoziții, săli multimedia, Biblioteci de documentare-cercetare și va fi deschis circuitului turistic.

 

 

Sursa foto: tai-tai.net

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu