Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrițenii chemați să protesteze împotriva risipirii banului public de municipalitate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Asociația Bistrița Civică cheamă locuitorii orașului să i se alăture joi, 16 noiembriede la ora 18,00 la un protest  organizat în Piața Centrală împotriva modului în care administrația Bistriței cheltuie banul public și a lipsei de dialog cu comunitatea. Convocarea pentru protestul intitulat. ”STOP risipei banului public!” se face pe rețelele de socializare.

Unul dintre inițiatori, fostul consilier local Adrian Florin Chereji, primul primar al Bistriței postdecembriste a scris în dreptul mesajului de convocare că argumentul dreptului conferit de majoritatea obținută în alegeri nu dă dreptul nimănui să cheltuie discreționar banii obținuți din taxele și impozitele cetățenilor:”La 30 de ani de la prima revoltă anticomunistă, cu regret, constatăm că există încă reflexe comunistoide în administrația locală. Sub pretextul legitimității conferită de alegerile din 2016 (2008, 2012), dar nereprezentativă având în vedere slaba participare la vot a alegătorilor și manipulării lor, se iau decizii care afectează negativ viitorul comunității. Banul public (nu puțin) este cheltuit discreționar, infrastructura urbană este la pământ serviciile, publice sunt scumpe și de proastă calitate. Nu există un dialog constructiv între administrație și comunitate” scrie Adrian Florin Chereji pe pagina de facebook. La finalul protestului, participanții vor adopta o petiție pe care o vor înainte administrației orașului Bistrița.

Municipalitatea Bistriței s-a remarcat de-a lungul timpului prin cheltuieli controversate, despre care presa centrală a relatat pe larg: de la  pârtia de schi pe un deal cu înălțime insuficientă pentru care s-a contractat un credit pe termen lung, pârtie rămasă neomologată până în prezent deși e finalizată de un an, până la cușca veverițelor și cumpărarea animăluțelor, dispărute între timp, sunt doar câteva dintre exemplele de cheltuieli controversate care au ținut prima pagină a ziarelor centrale.  În contrast cu acest gen de decizii stă abordarae altor mari orașe care au trecut deja la buget participativ, adică sume din buget pentru a cărui cheltuire se ține cont doar de părerea cetățenilor. Clujul este unul dintre orașele care a trecut la această abordare a bugetului.
”Trebuie să nu stăm pasivi și să cerem administrației locale să acționeze pentru cetățeni, în pas cu cerințele unei administrații moderne, europene”  este îndemnul președintelui Asociației ”Bistrița Civică”

Share.

About Author

Lasă un comentariu