Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Angajații de la APIA Bistrița-Năsăud au protestat astăzi împotriva diminuării salariilor nete de la 1 ianuarie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Timp  de 3 ore sediul județean al APIA Bistrița-Năsăud a fost blocat în această dimineață de un protest spontan al angajaților. Câteva zeci de salariați ai Agenției de Plăți au ieșit în fața instituției între orele 9,00 și 12,00 pentru a protesta împotrivă diminuării drastice a salariilor nete din 1 ianuarie, ca efect al legii salarizării unitare, la pachet cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. ”A fost un protest ad-hoc organizat de salariații APIA Bistrița-Năsăud, nu de sindicat, ca urmare a eșuării negocierilor salariale pe care de liderii Federației Sindicale APIA le-au dus cu conducerea centrală  ” a explicat Ciprian Petruse, liderul sindical al angajaților. El a spus că simulările făcute de colegii săi a arătat că efectul celor două legi va fi scăderea salariilor nete  cu sume cuprinse între 700 și 2800 de lei. Cele mai dramatice scăderi le-ar înregistra, conform simulării veniturile consilierilor superiori cu funcții de conducere. ” Noi am venit cu o soluție pentru a corecta această inechitate, cea de a se egaliza grilele de salarizare între structurile județene și APIA central, suntem pe grile diferite în condițiile în care desfășurăm aceleași activități în condiții egale de muncă. Răspunsul negocierilor a fost cât se poate de sec: nu se poate” a mai spu Ciprian Petruse.

Protestul a întrerupt pentru 4 ore programul cu publicul, care a fost reluat de la ora 12,00, însă ar putea reizbucni oricând o nouă acțiune de protest: ” fiind o un protest spontan al salariaților nu pot știi când va izbucni din nou: poate fi mâine, luni sau în orice altă zi, iar cu discuțiile cu colegii din celelalte centre județene cred că se va ajunge la București. Dar nu este o hotărâre oficială încă.” Angajații APIA sunt nemulțumiți și pentru că foarte multele ore suplimentare sau zile de sărbători legale când au trebuit să lucreze, mai ales în campaniile de plăți au fost plătite nesemnificativ sau nu au putut fi recuperate: ”nu ne-am plâns însă, pentru că am spus trebuie să susținem buna desfășurare a plății fondurilor europene” a mai explicat liderul de sindicat de la APIA Bistrița-Năsăud.

Proteste ale angajaților APIA au avut loc în această dimineață în mai multe centre județene din țară între care: Arad, Galați, Buzău sau Focșani.

Share.

About Author

Lasă un comentariu