După ce mailurile parlamentarilor au fost invadate de mesaje ale mai multor ONG-uri care cer parlamentarilor să se opună obligativității vaccinării și a legii aflată în circuitul parlamentar, deputatul de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți a făcut apel către colegii săi să nu întoarcă România în paradigma obscurantismului.
Într-o declarație politică citită în plenul Camerei Deputaților Cristina Iurișniți li s-a adresat parlamentarilor in calitate de mamă, profesor si deputat și le-a cerut să schimbe modul în care raecționează la temele referitoare la sanătate și la educația pentru sănătate: ”În ultimele săptămâni fiecare parlamentar a fost asaltat cu zeci sau sute de mesaje venite dinspre societatea civilă pe tema controversată a legii vaccinării ! Zilele acestea , la Camera Deputaților se află in circuitul legislativ legea vaccinării. Decizia Parlamentului care se va lua pentru copii si adulți deopotrivă, trebuie sa fie luata in cunoștința de cauză! Ce ne dorim de fapt? Sa ne întoarcem in paradigma obscurantismului si a legitimării unui stat slab, incapabil să-si apere cetățenii in situații de risc, si mai ales să ii orienteze spre educație, progres acceptarea argumentelor științifice?” întreabă retoric parlamentarul bistrițean. Aceasta subliniază însă că votul la această lege și asumarea obligativității vaccinării trebuie dublată de corecta informare despre modul în care virușii puternici au fost eradicați prin această procedură și în plus despre conștientizarea importanței prevenției.
Cristina Iurișniți, care lucrează la un proiect legislativ care să facă din educația pentru sănătate o diciplină opțională cu regim special, adică obligatoriu de studiat de elevi odată la patru ani spune că nu se poate vorbi de prevenție fără aducerea educației pentru sanatate in curricula școlară: Pe de altă parte, nu putem vorbi despre prevenție, fără să nu discutăm despre subiectul disciplinei ,,Educației pentru sănătate” a necesitații prezentei acestui opțional care nu mai poate rămâne doar o simplă opțiune in contextul actual. Introducerea studiului „Educației pentru sănătate” in mod unitar in scoli, măcar o dată la 4 ani, și a importanței sale vitale în formarea viitorilor cetățeni responsabili și corect informați ar trebui să fie pe agenda parlamentară nu numai a unor deputați responsabili ci si a onoratului Minister al Educației” mai spune parlamentarul care argumentează că și în privința atitudinii în privința vaccinării totul pornește de la educație, sau mai degrabă de la lipsa ei.
Ea spune și că în ultimii ani oficialii din sănătate au conștientizat situația gravă în care se află mecanismele de prevenție și informare a tinerilor, riscurile la care se supun prin ignorarea normelor de sănătate și că se lucrează la redactarea direcțiilor strategice menite să asigure accesul tinerilor la informație provenita din surse sigure prin intermediul unei informări corecte, obiective,